Andorra vérszemet kapott, majdnem szénné égett a magyar válogatott

Sport

2-1-es győzelmet szenvedett ki a magyar labdarúgó-válogatott vb-selejtezőn a Puskás Arénában Andorra ellen. A 77 ezer lakosú törpeállam a második félidőben szerzett egy les miatt meg nem adott gólt (vagyis egy magyar öngólt), majd egy érvényes gólt is. A mérkőzés utolsó perceiben a magyar válogatott kénytelen volt időt húzni, és Marco Rossi “taktikai cserét” is bevetett, hogy tartsuk az eredményt.

Schön Szabolcs (b) és az andorrai Moisés San Nicolás a labdarúgó világbajnoki selejtezők 6. fordulójában játszott Magyarország - Andorra mérkőzésen a Puskás Arénában 2021. szeptember 8-án. MTI/Kovács Tamás
Schön Szabolcs (b) és az andorrai Moisés San Nicolás a labdarúgó világbajnoki selejtezők 6. fordulójában játszott Magyarország – Andorra mérkőzésen a Puskás Arénában 2021. szeptember 8-án. MTI/Kovács Tamás

Ennél sokkal több kell majd októberben, de a vb-kijutás sajnos az angolok és az albánok elleni vereség miatt elúszni látszik.

MAGYARORSZÁG–ANDORRA 2–1 (2–0)
Budapest, Puskás Aréna, 50 000 néző. V: Obrenovic (szlovén)
MAGYARORSZÁG: Dibusz – Botka (Tamás M., 90.), Lang, Szalai A., Fiola – Kleinheisler (Szoboszlai, a szünetben), Nagy Á. (Gazdag, 65.), Schäfer – Sallai R. (Sallói D., a szünetben), Szalai Á., Schön (Nikolics, 74.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi
ANDORRA: I. Álvarez – San Nicolás, Llovera, Emili García, Alavedra, Marc García – Aláez, M. Vieira (Cristian Martínez, 76.), Cervós (Alex Martínez, 76.) – Pujol (I. Lima, 80.), Ricard Fernández (V. Bernat, 80.). Szövetségi kapitány: Koldo Álvarez
Gólszerző: Szalai Á. (9. – 11-esből)Botka (18.), ill. Llovera (82.)

I. félidő:
9. perc: Sallai remek ütemben lépett be a védők mögé, azonban miközben felé szállt a labda, hátulról szabálytalankodtak vele szemben. A büntetőt Szalai Ádám a kapu közepébe rúgta (1-0).
18. perc: Schön remekül tekert középre, az öt és feles vonalán Botka emelkedett a legmagasabbra és a kapu jobb oldalába fejelt (2-0).

II. félidő:
82. perc: a jobbról élesen középre lőtt labda elszállt középen a fejek között, így Llovera senkitől sem zavartatva a kaputól három méterre helyzetbe került, és közelről a léc alá lőtt (2-1).

Jól kezdett a magyar válogatott és már a kilencedik percben megszerezte a vezetést az albánok otthonában elveszített összecsapást pozitív koronavírustesztje miatt kihagyó Szalai Ádám találatával. A csapatkapitánynak ez volt a 25. gólja a válogatottban. A második magyar találatra sem kellett sokat várni, egy szöglet után Botka Endre pályafutása első gólját szerezte a nemzeti csapatban. A folytatásban is fölényben futballozott a magyar együttes, de igazán nagy helyzetet nem tudott kialakítani.

A második félidőre a szünetben beállt Szoboszlai Dominiknak és Sallói Dánielnek köszönhetően jóval veszélyesebb lett a magyarok támadójátéka, de nem tudták növelni az előnyüket.

A 67. percben elképesztő jelenetsort láthatott a közönség: az andorraiak úgy szereztek gólt, hogy csatáraik három lepattanó lövésből sem találták el a kaput, de a magyar védőkön “flipperezve” a labda a hálóba jutott. A komikus találatot végül les miatt érvénytelenítette a játékvezető.

A vendégek a 82. percben egy rögzített helyzetet követően mégis szépítettek, a közönség jó része pedig fütyülni kezdett. Az andorraiak tűzbe jöttek és megpróbálták letámadni a láthatóan megzavarodott magyarokat, így meglepően izgalmas lett a végjáték, de az eredmény nem változott.

A magyarok hat nyeretlen összecsapást követően diadalmaskodtak újra.