Rekordok születtek az újabb online súlyemelő versenyen

Sport

A Pánamerikai Kupa után egy héttel újabb online viadalt rendeztek a súlyemelőknek: ezúttal az Eleiko Email elnevezésű nyílt versenyt bonyolították le a nemzetközi és az óceániai sportági szövetség rendezésében.

Az online térben zajló eseményen óriási mezőny, 63 ország 751 – csaknem felerészben női – emelője indult, a koronavírus-járvány miatt ki-ki saját országában, Ausztráliától kezdve Afrikán, Amerikán és Ázsián át Európa több államáig, valamennyi kontinens képviseletében.

Az olimpiai sportágakra szakosodott insidethegames beszámolója szerint az egyedülálló erőpróbán húsz súlycsoportban hirdettek győztest, több kategóriában született világszínvonalú eredmény, ám mivel nem hivatalos versenynek számított, a rekordok nem hitelesíthetők.

A legkiemelkedőbb teljesítménnyel a román Loredana Toma és a kanadai Boady Santavy rukkolt elő. Toma a nők 64 kilogrammos súlycsoportjában összetettben 250 kg-ig jutott úgy, hogy szakításban 115 kilóval saját Európa-csúcsánál két kilogrammal jobbat ért el. Santavy a 96 kilós férfiak között szintén az első fogásnemben produkált nagyot 182 kg-mal, amely hat kilóval van felette a pánamerikai rekordnak.