Pozitív lett három orosz súlyemelő doppingtesztje

Sport

Három orosz súlyemelő, köztük a már visszavonult, háromszoros világbajnok Nagyezsda Jevsztyuhina doppingmintájának ismételt vizsgálata pozitív eredményt hozott – közölte pénteken a nemzetközi sportági szövetség (IWF).

A 75 kilóban versenyző 32 éves, kétszeres Európa-bajnok, valamint a 69 kilogrammosok között háromszoros vb-ezüstérmes Oleg Csen és a 105 kg-ban kétszeres vb-ezüstérmes David Bedzsanjan 2015-ös mintájában ugyanazt az anabolikus szteroidot mutatták ki.

Jevsztyuhinát 2016-ban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) megfosztotta a 2008-as pekingi olimpián nyert bronzérmétől, mert a kínai játékokon adott A és B mintájának elemzése is pozitív eredménnyel zárult, abban kimutatható volt a turinabol, valamint az eritropoetin (EPO). Jevsztyuhina, Csen és Bedzsanjan versenyzési jogát tavaly augusztusban felfüggesztette az IWF a doppingtilalmi szabályok megsértése miatt.

Az Orosz Súlyemelő Szövetség elnöke, Makszim Agapitov pénteken az ITAR-TASZSZ nemzeti hírügynökségnek megerősítette, hogy a mostani pozitív eredményeket mindhárom sportoló esetében 2015-ös minták ismételt vizsgálata során kapták a szakemberek.