Tokió 2020 – A hazai sportszövetségek egyetértenek a halasztással

Sport
Koronavírus

A hazai sportági szövetségek egyetértettek abban, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) nem dönthetett másképp, minthogy elhalasztja a tokiói nyári olimpiát, a jövőben pedig a felkészülést kell újra tervezni.

“Az olimpia az emberiség egyik legszebb ünnepe, minden sportszerető számára szomorú a hír, hogy későbbre halasztják az ötkarikás játékokat, ám a jelenlegi helyzetben, amikor a járvány jóval túlmutat a sporton, és az emberéletek védelme a legfontosabb, úgy gondolom, más döntést nem lehetett hozni, ráadásul így megvan rá az esély, hogy teljes olimpia legyen” – mondta Novák András, a Magyar Kézilabda Szövetség operatív igazgatója.
A sportvezető jelezte, a halasztás a női válogatott hazai rendezésű olimpiai selejtezőjének időpontját is tovább módosíthatja, az viszont biztos, hogy az MKSZ bármikor kész a kvalifikációs torna rendezésére és a június 12-14. közötti időpontban a győri helyszín is rendelkezésre áll.

“Elképzelhető ugyanakkor, hogy a következő hetek, hónapok újabb változást hoznak a selejtező dátumát illetően. Ha ezen túl tekintünk, akkor is rengeteg kérdést nyit meg a tokiói játékok elhalasztása, hiszen valamennyi olimpiai sportág 2020/21-es versenynaptárát befolyásolhatja, módosíthatja” – mondta Novák.

Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke úgy fogalmazott, sok minden átíródik majd, egyúttal így megvan az esély arra, hogy minden kétely eloszoljon, és Tokió teljes olimpiát rendezhessen.

“Természetesen várjuk majd az új időpont kihirdetését, ami értelemszerűen alaposan befolyásolja a bajnokságok és az olimpiai felkészülés menetét. Mindenesetre a tagsággal, az elnökséggel elkezdünk dolgozni ezeken a kérdéseken, alaposan megvitatjuk az összes lehetőséget, és amint meglesz a hivatalos időpont, ahhoz mérten igazítjuk majd hozzá a különböző sorozataink rendszerét és válogatottjaink felkészülési mentetét” – mondta Vári.

“Ennek a döntésnek meg kellett születnie, a további menetrenddel kapcsolatban meg kell várnunk a nemzetközi szövetség lépéseit” – értékelt Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnöke, aki korábbi edzőként átérzi a versenyzők és a felkészítők szomorúságát, hiszen megszakad egy menetelés, amire hosszú ideje készültek, ugyanakkor úgy látja, jelenleg nem a sport az első.

Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke arról beszélt, nagyon várt hír volt már, ugyanis az elmúlt időszak “lebegtetését” nem lehetett tovább húzni. Hozzátette, a sportolókkal nem lehetett megtenni, hogy ebben a frusztrált helyzetben hagyják őket. Megjegyezte, a szervezetnek azon kell dolgoznia, hogy a válogatott sportolók folytathassák felkészülésüket és ne kelljen hónapokra leállniuk.

Üdvözölte a döntést a Nemzetközi Fair Play Bizottság is. Kamuti Jenő elnök közleményében kiemelte: a versenyzők, a szakvezetők, az újságírók és a szurkolók egészsége mindennél fontosabb, egyben gratulált a “felelős, ugyanakkor nehéz döntés meghozatalához”.

“Azzal, hogy a játékokat maximum egy évvel később rendezik meg, az egészségügyi szempontok mellett a fair play eszméje is sokkal jobban érvényesül” – áll a kommünikében.

Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára kijelentette, nem erre készültek, de ebben a rendkívüli helyzetben a NOB és Japán részéről ez a felelős döntés. Hozzátette, az olimpiára már kvótát szerző magyar élsportolók (Berecz Zsombor, Érdi Mária, Vadnai Benjámin) és a kvótára még esélyes vitorlázók (Gyapjas-testvérek) felkészülési programját a döntés tükrében újra kell tervezni.