Nemzetközi összefogást kezdeményez az FTC a sportolók civil életre való felkészítésében

Sport

Közös erővel tartós megoldásokat kell találni a hivatásos sportolók civil életre való felkészítésére, társadalmi beilleszkedési esélyeinek növelésére és felelős gazdálkodásra való ösztönzésére – ez a vezérgondolata az FTC Karrier Nap elnevezésű konferenciának, amelyet pénteken tartottak a Groupama Arénában.

A rendezvény nyitányaként Máté Bálint, a Ferencvárosi Torna Club nemzetközi projektmenedzsere emlékeztetett arra, hogy a zöld-fehér egyesület a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) Mező Ferenc Sportbizottságával közösen 2015 óta minden év július 31-én tartja meg a Gondoskodás Napját. Ezzel arra kívánják felhívni a figyelmet, milyen fontos, hogy a bajnokok, példaképnek tartott sportolók megtanuljanak felelősen bánni anyagi lehetőségeikkel, valamint mentális és oktatási segítséget is kapjanak ahhoz, hogy pályafutásuk végeztével a civil életben is megállják a helyüket. Amennyiben ugyanis ez nem sikerül – fűzte hozzá – a sportolóknak olyan kockázatokkal kell szembenézniük, mint a depresszió, a szenvedélybetegségek, a bűnözés, valamint a társadalom megvetése.

Máté Bálint a pénteki nyitó eseményen kiemelte: mivel a jelenség globális szintű, ezért szeretnék a projektet az Európai Unió Erasmus+ Sport Programjának támogatásával nemzetközivé szélesíteni, és elérni, hogy 2020. július 31. már a Gondoskodás Európai Napja legyen.

A projekt hivatalosan a sportvezetők számára megrendezett pénteki FTC Karrier Nappal indult el, ahol bejelentették, hogy a klub hamarosan egy népszerűsítő kampányt indít, amelynek keretében rövidfilmekben az egyesület négy korábbi ismert sportolója, a kézilabdázó Pádár Ildikó, a birkózó Bácsi Péter, a vízilabdázó Madaras Norbert és a labdarúgó Hajnal Tamás mondja el, milyen nehézségekkel nézett szembe, és miként találta meg a helyét az életben a sportpályafutása befejezése után.

Máté Bálint előadásában hangsúlyozta, hogy rendszerszinten szeretnék kezelni a problémát, ezért a következő lépésként egy nemzeti munkacsoport létrehozását tervezik, amelyben számítanak a hazai klubok, a sportirányításért felelős Emberi Erőforrások Minisztériuma, a MOB, a Sportegyesületek Országos Szövetsége, a Testnevelési Egyetem, valamint egyéb szakmai szervezetek együttműködésére.

A pénteki konferencián Friedl Zsuzsanna, a Magyar Telekom humán erőforrás vezérigazgató-helyettese arról beszélt, mit tehet egy szervezet annak érdekében, hogy megfelelő mentális állapotban tartsa a munkavállalóit; Lányi András korábbi válogatott teniszező, az UFS Group alapítója arról beszélt, miként alakítható ki a pénzügyi tudatosság az élsportolókban, illetve miként alapozhatják meg anyagi biztonságukat a jelenben. Mizsér Attila olimpiai bajnok öttusázó pedig személyes sikertörténetét mesélte el arról, hogyan hajtotta végre az átmenetet az élsportból a vállalati életbe, majd néhány javaslatot is megfogalmazott a sportolóknak, sportvezetőknek, illetve sportszervezeteknek, és előadást tartott Jancsó Máté, volt korosztályos válogatott vízilabdázó, plasztikai sebész.