Kübekháza, határ, kerítés, drótkerítés

Tartotta a létrát, amíg a határsértők átmásztak a kerítésen – vádat emeltek ellene

Rendőrség

A Szegedi Járási Ügyészség vádat emelt azzal az iraki állampolgár férfival szemben, aki egy embercsempész bűnszervezet tagjaként, ún. létrázós módszerrel segített Szerbiából átszökni a déli határszakaszon ötvennél is több határsértőnek, még 2021- ben.

A vádirat szerint a vádlott 2021. év elejétől októberben történt elfogásáig a szerb-magyar államhatár Ásotthalom és Mórahalom közötti szakszán tíz alkalommal, összesen 84 illegális határsértőnek nyújtott segítséget a határzáron történő átmászáshoz. Közülük 30 személynek a rendőrök kitartó védekezése miatt nem sikerült végül a kerítésen átjutnia.

A fenti tevékenységéért cserébe a férfinek megbízója szállodai ellátást és heti 150 euró költőpénzt biztosított, valamint azt ígérte, hogy a későbbiekben őt és családját is ingyen Németországba juttatják majd.

A határsértések során elkövetett, több rendbeli hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt ellene folyamatban lévő, más büntetőeljárásban letartóztatott vádlottat a Szegedi Járási Ügyészség bűnszervezetben elkövetett, minősített embercsempészés bűntettével
vádolja.

A terhelt bűnösségének kérdésében a Szegedi Járásbíróság fog dönteni.

(Csongrád-Csanád Vármegyei Főügyészség)

Fotó: Frank Yvette