Bíróság, kalapács

Zsarolással szerzett pénzt édesanyjától alkoholra egy kisszállási férfi

Rendőrség

A Kiskunhalasi Járási Ügyészség minősített zsarolás bűntette miatt vádat emelt egy férfival szemben, aki nyugdíjas édesanyjától kért pénzt alkoholra. Ha az idős nő nem adott, bántalmazással, illetve fenyegetéssel vette rá a pénz átadására.

A vádirat szerint a büntetett előéletű kisszállási férfi nyugdíjas édesanyjával élt együtt. A férfi évek óta italozó életmódot folytatott, és mivel munkahellyel nem rendelkezett gyakran édesanyjától kellett pénzt kérnie, hogy alkoholt vehessen magának.

A sértett a kérést több alkalommal megtagadta. Ilyenkor fia eleinte csak trágár módon szidalmazta, 2022 karácsonyától azonban már tettlegességre is sor került. A vádlott 2022 karácsonyán és 2023 januárjában is megrángatta a sértett haját, majd a bántalmazás után pár perccel megismételte kérését, amit az előzmények hatása alatt lévő és a fiától egyre jobban félő idős nő teljesített és alkalmanként 1.000 forintot adott át gyermekének.

2023. február 2-án a vádlott ismét pénzkéréssel fordult a rosszulléte miatt ágyban fekvő édesanyjához, aki közölte, hogy nincs pénze. Erre a férfi lökdösni kezdte, majd miután a sértett felkelt, egyre határozottabban követelte tőle a pénzt, végül azzal fenyegette meg, hogy megveri. A sértett félt attól, hogy a fia valóban bántani fogja, ezért 1.000 forintot adott. Az idős nő félelmében még aznap elköltözött a közösen lakott ingatlanból.

Az ügyészség a férfit súlyos fenyegetéssel, folytatólagosan elkövetett zsarolás bűntettével vádolja és vele szemben végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés büntetés kiszabását indítványozza.

A férfi bűnösségéről a Kiskunhalasi Járásbíróság fog dönteni.