Fegyházbüntetésre ítélték a férfit, aki késsel rabolta ki a hajdúszoboszlói dohányboltot

Rendőrség

Előkészítő ülésen hirdetett ítéletet a Hajdúszoboszlói Járásbíróság 2022. szeptember 15-én annak a vádlottnak az ügyében, aki kirabolt egy dohányboltot Hajdúszoboszlón.

Az előkészítő ülés során az ügyész ismertette a vádiratot, valamint mértékes indítványt tett – 5 év 6 hónap fegyházban végrehajtandó szabadságvesztés és 6 év közügyektől eltiltás – a büntetés tartalmára vonatkozóan, ha a férfi beismerő nyilatkozatot tesz és lemond a tárgyaláshoz való jogáról. A vádlott a vádirattal egyezően elismerte a bűncselekmény elkövetését, tárgyaláshoz való jogáról lemondott, amit a bíróság végzésével elfogadott – olvasható a Debreceni Törvényszék közleményében.

A járásbíróság a vádlottat felfegyverkezve elkövetett rablás bűntettében mondta ki bűnösnek, ezért őt – az ügyész mértékes indítványtól eltérve – 5 év fegyházbüntetésre ítélte és 6 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. A vádlott a büntetés kétharmad részének kitöltését követően feltételes szabadságra bocsátható.

Dr. Tóth Katalin bíró az ítélet indokolása során elmondta, hogy a körülmények mérlegelése és az enyhítő körülmények túlsúlya miatt tért el az ügyészi mértékes indítványtól. A bíróság a kiszabott szabadságvesztés mértékének megállapításánál figyelemmel volt a férfi büntetlen előéletére, a beismerő vallomására, a megbánó magatartására, továbbá arra, hogy a sértettől bocsánatot kért, valamint két kiskorú gyermek eltartásáról kell gondoskodnia. A bíró súlyosító körülményként értékelte a vagyon elleni bűncselekmények elszaporodottságát, valamint azt, hogy a bűncselekmény Hajdúszoboszlón nagy közfelháborodást váltott ki.

Az ítéleti tényállás szerint a férfi 2021. december 16-án 19 óra 30 perc körül személygépkocsival leparkolt egy hajdúszoboszlói nemzeti dohánybolt közelében. A vádlott az üzletből pénzt akart szerezni, a követelése nyomatékosítása érdekében magához vett egy körülbelül 20 centiméter pengehosszúságú kést is.

A vádlott maszkot tett az arcára, felhúzta a kapucniját és felvett egy pár kesztyűt, majd bement a boltba, ahol akkor vásárló nem tartózkodott. A férfi a kést a plexi kiszolgáló nyílásán átdugta, azt az eladó irányába tartotta, majd azt mondta a megrémült nőnek, hogy „Add ide a pénzt!”. A nő a késsel történő fenyegetés hatására a kassza alján lévő gombot megnyomta, így a pénztárgép kinyílt és a benne lévő 144.000 forintot odaadta a vádlottnak, aki azt egy táskába betette és az üzletből távozott.

Ezt követően a férfi a gépkocsival elindult haza, útközben a kést, a táskát és a ruházatát egy, az út melletti csatornába dobta. A pénzt a férfi ismeretlen célra fordította. A kár később mégis megtérült, a vádlott házastársa a dohányboltot üzemeltető sértettnek a pénzt teljes egészében megfizette.

A bíróság döntése nem emelkedett jogerőre. Az ügyész három munkanap gondolkodási időt tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat bejelentésére, míg a vádlott és védője az ítéletet tudomásul vették.