Csillag börtön, fegyház, börtönbüntetés

Szegeden is változik a fogvatartottak besorolási rendszere

Ország

A büntetés-végrehajtási szervezet kezdeményezésére márciustól egy innovatív, kreditalapú kategóriarendszer határozza meg a szabadságvesztés büntetés végrehajtási rendjét, amely új motivációs elemként jelentősen támogatja a hazai börtönök reintegrációs törekvéseit.

Az Országgyűlés elfogadta a büntetések, az intézkedések, egyes kényszerintézkedések és a szabálysértési elzárás végrehajtásáról szóló 2013. évi CCXL. törvény (a büntetés-végrehajtási kódex) módosítását. A törvénymódosítás két meghatározó eleme a fokozatokat, a rezsimszabályokat és a biztonsági kockázati besorolást felváltó új kategóriarendszer, valamint a fogvatartottak értékelését, előmenetelét biztosító kreditrendszer.

E szerint 2024. március 1-jétől egy ötfokozatú kategóriarendszer lett az alapja a szabadságvesztés büntetés végrehajtási rendjének, amely lehetővé teszi, hogy a változó biztonsági jellemzőkhöz rugalmasan igazodjon a fogvatartott besorolása. Az I. kategória a legenyhébb, míg az V. kategória a legszigorúbb. Az egyes kategóriákban eltérő az elítélt elkülönítése, őrzése, felügyelete és ellenőrzése, intézeten belüli mozgása, életrendje, a kapcsolattartási formák gyakorisága és mértéke, a személyes szükségleteire fordítható összeg, valamint a szabad levegőn tartózkodásának helyszíne és rendje és a magánál tartható tárgyak köre is.

A kreditrendszer a fogvatartottaktól aktív közreműködést kíván meg, melynek eleme a munkateljesítmény és a számukra előírt programokon való részvétel. A kezdeti besorolást követően az elítéltek kreditpontokat gyűjthetnek, ami alapján kedvezőbb kategóriába kerülhetnek, de pontvesztés esetén vissza is sorolhatók egy alacsonyabb kategóriába. A kategóriák közti előmenetel eredményeként az egyes kapcsolattartási formák gyakorisága és időtartama is növekszik.

“Ettől azt reméljük, hogy az eddig kevésbé motivált fogvatartottak együttműködőbbek és aktívabbak lesznek a reintegrációs, közös célok elérése érdekében” – áll a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokság Kommunikációs Főosztálya által megküldött közleményben.

Az új rendszerben a büntető ítélet részeként megmaradnak az eddigi végrehajtási fokozatok, de azok csak az elítéltek kezdeti besorolásának kereteit határozzák meg. A büntetés-végrehajtási szervezet így saját besorolási és elkülönítési szempontrendszerét érvényesíti, amely figyelembe veszi az elítélt kriminológiai jellemzőit, visszaesési és fogvatartási kockázatát, az általuk elkövetett bűncselekmény társadalomra való veszélyességét, magatartását, együttműködési készségét, reintegrációs hajlandóságát.

“Ezekről a változásokról a reintegrációs tisztek személyesen, részletes tájékoztatást adnak a fogvatartottaknak, ezen túl a börtönökben plakátokat helyeztünk ki és tájékoztató rövidfilmet vetítünk a könnyebb érthetőség kedvéért” – osztották meg a tájékoztatásba.

A büntetés-végrehajtási szervezet kisfilmjéből minden szükséges információt megtudhatnak a hozzátartozók és egyéb érdeklődök is, melyet itt tekinthetnek meg:

(Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokság)

Fotó: Frank Yvette