Orbán és Alijev

Orbán Viktor gratulált az azeri elnök 94 százalékos győzelméhez

Ország

Telefonon tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök Ilham Alijevvel, Azerbajdzsán újraválasztott elnökével szerda este – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A magyar kormányfő gratulált Alijevnek az azerbajdzsáni elnökválasztáson aratott “óriási és vitathatatlan” győzelméhez.

Közölte: várja a Magyarország és Azerbajdzsán, valamint Azerbajdzsán és az Európai Unió közötti együttműködés további erősítését a magyar EU-elnökség alatt.

Az MTI híradásából diszkréten kimaradt, hogy Alijev teljesen irreális, 94 százalékos “győzelmet” aratott. A mostani választáson Alijev mellett hivatalosan még hat jelöltre lehetett (volna) szavazni, de közülük senki nem számít a rendszer kritikusának sem.

Az azeri választások független megfigyelők szerint sem szabadnak sem igazságosnak nem nevezhetők. Ezen a választáson is kerültek nyilvánosságra felvételek, amiken választási csalások láthatók, például hogy az azeri fővárosban, Bakuban ugyanazok az emberek több helyen is leszavaznak, vagy hogy a választási bizottság tagjai tömködnek szavazólapokat az urnákba – írja a Telex.

Az is aggályos, hogy bár az azeriek elvileg kamerákon követhetik, mi történik a szavazóhelyiségekben, de a 6300 helyiségből csak 1000-be szereltek kamerát.

“Én nagyon sokat tanultam Alijev elnök úrtól”

Idézzünk fel néhány sort Orbán Viktor 2023. január 30-án mondott pohárköszöntőjéből, amit Alijev elnök magyarországi látogatásán mondott el a miniszterelnök.

Mert szép dolog ez a NATO meg az Európai Unió, azóta ráadásul nem is olyan szép, de mi azt gondoltuk 2010-ben, hogy nem állhatunk egy lábon, és akkor született az a döntés, hogy menjünk el Azerbajdzsánba. És innen datálódik a barátságom Alijev elnök úrral, akit most itt és feleségét is nagy tisztelettel köszöntöm. Mindannyian tudják, hogy vannak magyar történészek, akik szerint az Urál keleti feléről való hosszú menetelésben, amíg ideértünk a Kárpát-medencébe, volt egy időszak, amikor valahol Azerbajdzsán tájékán tartózkodtunk, ezért fogadtuk nagy örömmel, amikor Alijev elnök úr támogatott bennünket abban, hogy a Türk Tanács megfigyelői tagságát elnyerjük

– révedt a múltba Orbán Viktor, majd jött a hízelgés:

Én nagyon sokat tanultam Alijev elnök úrtól az elmúlt tíz-egynéhány évben, hogyan kell bonyolult közegben jól vezetni egy országot. Sajnos nem mindent tudtam eltanulni tőle, merthogy mi inkább a radikális oldalhoz tartozunk, ő pedig a legmérsékeltebb politikusok közé tartozik. És azt kéne tőle eltanulnom, hogy moderált módon is hogyan lehet eredményeket elérni a nemzetközi térben

– mondta Orbán Viktor.