Novák Katalin aláír

Novák Katalin először válaszolt újságírói kérdésre, miután kiderült, kegyelmet adott egy pedofilmosdatónak

Ország

Elcsípte a 444.hu K. Endrét, a bicskei gyermekotthon korábbi igazgatóhelyettesét, akit korábban három év négy hónapos börtönbüntetésre ítéltek, mert a pedofil igazgató bűntársaként megpróbálta rávenni a gyerekeket, hogy vonják vissza a feljelentéseiket.K. Endre, a pedofil igazgató bűntársa tavaly titokban köztársasági elnöki kegyelmet kapott Novák Katalintól.

Amikor az elnöki kegyelemről kérdezte a lap, ennyit válaszolt:

“Nem én írtam a kérelmet, nem tudok erről nyilatkozni.”

Amikor megkérdezték tőle, hogy ki írta a kérelmet, csak annyit mondott, hogy

“Sajnálom, most nem tudok nyilatkozni.”

Ezek után már csak ezt a mondatot tudta ismételgetni.

Mi történt a bicskei nevelőotthonban?

Novák Katalin 2023. április 27-én, a pápalátogatás ürügyén, titokban kegyelmet adott a bicskei gyerekotthon pedofil exigazgatóját fedező bűntársnak.

V. János, a bicskei gyermekotthon igazgatója 2004-16 között legalább tíz kiskorú fiút zaklatott, akik közül többen 2016 októberében az RTL Házon kívül című műsorában beszámoltak minderről. Két áldozat, Illés Levente és Pop Mert Julián arcukat és nevüket vállalva mesélték el történetüket.

Az igazgató és a nevelő ellen egy évvel később, 2017 augusztusában emeltek vádat. A vádirat szerint az otthont 26 éven át igazgató V. különböző kedvezmények fejében kényszerítette a gondozására bízott fiúkat orális szexre. V. amúgy Bicske díszpolgára, a rangos gyermekvédelmi kitüntetés, a Bárczy-díj birtokosa is volt. Őt mindezért nyolc év börtönre ítélték. Ezzel párhuzamosan azonban kényszerítés miatt is elítélték az igazgatót és az áprilisban kegyelemben részesített helyettesét, amiért megpróbálták rávenni a gyerekeket, hogy vonják vissza a feljelentéseiket.

Novák Katalin álláspontja

Az elnöki kegyelmet érintő kérdésre Novák Katalin  Vahagn Hacsaturjánnal, az Örmény Köztársaság elnökével tartott sajtótájékoztatóján elmondta: három gyermek édesanyjaként is a magyar családok és a gyerekek mellett áll. Hangsúlyozta, hogy undorodik a pedofíliától, és az egyik leggusztustalanabb, legsúlyosabb bűncselekménynek tartja.

“Elnökségem alatt nem volt, és nem is lesz kegyelem a pedofiloknak, ez így volt ebben az esetben is. A pedofilok elleni szigorú fellépésnek, a pedofilok nyilvántartásának a bevezetésének én voltam az egyik leghangosabb élharcosa annak idején.”

Az elnök hozzátette, hogy jogszabályi rendelkezés miatt, az elnöki kegyelmi döntések indokolása nem nyilvános. Így természetes az, hogy minden kegyelmi döntés felvet kérdéseket, és ezek a kérdések adott esetben meg is maradnak, vagy megválaszolatlanok maradnak.

“Az elmúlt napokban egy olyan politikai kampánynak vagyunk tanúi, amely rengeteg valótlan állítást tartalmazott. Minden kegyelmi döntésre igaz az is, hogy természeténél fogva megosztó, és én az elém terjesztett több száz kegyelmi kérvényről minden esetben igyekszem a leginkább körültekintően dönteni. Együttérzek a pedofília minden áldozatával, és amennyiben valakinek akár kormányoldalról, akár ellenzéki oldalról valóban olyan szándéka van, hogy érdemben lépjünk fel még hatékonyabban a pedofíliával és a pedofil bűncselekmények elkövetőivel szemben, akkor annak partnere vagyok most is, és partnere leszek a jövőben is”

– zárta válaszát a köztársasági elnök.