6 millió 422 ezer a beoltott, 685 az új koronavírus-fertőzött és elhunyt 12 beteg

Ország

A koronavírus ellen beoltottak száma 6 422 137, közülük 6 209 967-en a második, 3 905 166-an a harmadik, 425 156-an pedig már a negyedik oltásukat is megkapták – közölte a múlt heti összesített adatokat ismertetve a Koronavírus Sajtóközpont szerdán az MTI-vel.

A közleményben azt írták: az előző héten 685 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta 2 199 146-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma.

A múlt héten meghalt 12, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 48 803-ra emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 2 146 003, az aktív fertőzöttek száma pedig 4340-re csökkent.

Tudatták azt is, hogy jelenleg 375 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 14-en vannak lélegeztetőgépen.

A közlemény szerint Magyarországon a járvány jelenleg mérsékelten zajlik, ami köszönhető a magas átoltottságnak is. A vírus továbbra is a beoltatlanokat veszélyezteti a legjobban, ezért őket továbbra is az oltás felvételére kérik.

A megerősítő oltás felvétele mindenkinek ajánlott, aki négy hónapnál régebben kapta meg az előző oltását – írták.

Csökken a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán a honlapján.

Azt írták: a 12. héten ismét csökkenést mutatott a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának országos átlagkoncentrációja.

Közölték: a vizsgált városok többségénél stagnálás figyelhető meg, a koronavírus örökítőanyagának csökkenése tapasztalható a budapesti agglomerációs települések közös mintájában, valamint Nyíregyházán, Salgótarjánban, Székesfehérváron és Szekszárdon. Emelkedett a koncentráció Békéscsabán, Tatabányán és Zalaegerszegen.

Az NNK tájékoztatása szerint a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja hat mintavételi helyen – Kecskeméten, Szekszárdon, Salgótarjánban, Veszprémben, Győrben és a budapesti agglomerációs településeken – a mérsékelt, 16 településen az emelkedett kategóriába tartozik.

(MTI)

Kezdőkép: MTI/Balázs Attila