Márki-Zay Péter az M1 műsorában

Márki-Zay: “Nagyon félnek egy új, tisztességes párttól”

Ország

Kész Zoltán, Márki-Zay Péter jobbkeze kampánypénzek elszámolását követeli az egykori miniszterelnök-jelölttől – olvasható egy Facebookon közzétett nyílt levélben.

Kész Zoltán szerint két dolgot jelent az elszámolás, egyrészt azt, hogy kiderül, pontosan mire is költötte el a Mindenki Magyarországa Mozgalom a támogatók pénzét, másrészt a nyilvánosság számára egyértelművé kell tenni, hogy az adományozóktól a kampányra átutalt támogatásokból a megmaradt összeget milyen módon juttatja vissza az MMM az adományozókhoz.

„Gondolom, mondanom sem kell, hogy az adományozók által egyértelműen célhoz kötötten adott támogatásokat nem a célra felhasználni (például pártot építeni belőle) lopás, amelyet az MMM-ben nem csak te, de senki más sem tűr el. Várom mindkét elszámolást ezért minél hamarabb!”

– zárja le levelét Kész.

Márki-Zay Péter reagálásban nem nevezte meg Kész Zoltán, de minden bizonnyal egykori szövetségesének írása inspirálta péntek délelőtti Facebook-posztjának megírására, amelyben az olvasható, hogy “az ellenzéki összefogás volt miniszterelnök-jelöltje azt írta, „naponta jelennek meg a lejárató cikkek”, és

valakik nagyon félnek egy új, tisztességre és becsületre épülő, hiteles alternatívát jelentő párt megjelenésétől”.

Márki-Zay bejegyzése szerint csütörtökön ismeretlen pártemberekre hivatkozva olyanok kérdőjelezték meg összellenzéki kampány adománygyűjtését és az állítólag fennmaradó adományok jogosultságát, akik velük ellentétben „eddig sem civil adományokból és egyáltalán nem átláthatóan gazdálkodtak”.

Márki-Zay azzal hozzátette: a Mindenki Magyarországa Mozgalom a kampány során mindig a saját nevében és saját felelősségére kért támogatásokat, azokkal átláthatóan el fog számolni, a maradványt – ha lesz – azonban jogi okból nem adhatja át egyetlen pártnak sem, hiába sugallják most ezt újságcikkben egyesek.

A hódmezővásárhelyi polgármester a bejegyzésében nem nevezte meg Kész Zoltánt, de vélhetőleg az ő péntek reggeli kiírására reagált. Nyílt levelében Kész azt írta, hogy az MMM vezetőségi tagjaként attól teszi függővé vezetőségi tagsága fenntartását, hogy Márki-Zay még ebben a hónapban „rendesen” elszámol a kampánypénzzel. Az ő szemében a rendes elszámolás azt jelenti, hogy fillérre pontosan megtudják, hogy mire költötte el az MMM a támogatók pénzét, illetve kiderül a nyilvánosság számára az is, hogy az adományozóktól a kampányra átutalt támogatásokból a megmaradt összeget milyen módon juttatja vissza az MMM az adományozókhoz – tette hozzá.

Azt is írta, hogy ha nem arra a célra használják az adományokat, mint amire az adományozók adták, az lopás – így például az is, ha pártot építenek az összegből.

Márki-Zay Péter és az ellenzéki összefogás pártjainak nem túl barátságos viszonyát a Direkt36 foglalta össze a napokban, Márki-Zay erre is reagált már.