Terhes nő

Abortuszellenesség és nőhibáztatás olvasható az állami biológiakönyvben

Ország

Az Index számolt be arról, hogy elkezdett terjedni a Twitteren és a Facebookon egy, a terhesség mesterséges megszakítása miatt nőket hibáztató, egyértelműen abortusz-ellenes írás. Erről a posztolók azt állították, hogy egy magyar “egyentankönyvből”, egy tizenkettedikeseknek szánt biológiakönyvből származik. A lap ezért megkereste a Dr. Lénárd Gábor által jegyzett és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) által kiadott tankönyvet. A biológiakönyv 132. oldalán, a Családtervezés című fejezetben azt írják:

Sok nő felfogása teljesen hibás a terhesség mesterséges megszakításával kapcsolatban

bioszkonyv_twitter

Forrás: Twitter

A momentumos Tölcsér Borbála is megosztotta a képet közösségi oldalán. Azt írta:

A kép a 12-es biológia tankönyv “Családtervezés” fejezetéből való, egy végzős diák osztotta meg a Twitteren a saját tankönyvéből.

Hozzátette, hogy szerinte

már a felütés is rossz, hiszen hogyan várhatnánk őszinteséget és a megfelelni vágyást mellőző érveket a felnőtt korba éppen hogy csak belépő tinédzser lányoktól akkor, ha a tankönyv rögtön azzal az állítással kezd:

sok nő felfogása hibás…

“A művi terhességmegszakítás azon témák közé tartozik, amely kapcsán többnyire minden vitázó félnek az elvi álláspontja érvényesül a pragmatikus gondolatok felett. Nem várható el a teljes társadalomtól, hogy megosztó kérdésekben egyfélét gondoljon. Ugyanakkor egy ideálisabb világban az elvárható lenne, hogy ha már egyentankönyvből kell tanítani és tanulni, akkor a tankönyv ne megmondja a befolyásolható fiataloknak, hogy hogyan gondolkodjanak, hanem nyisson ablakot számukra a világra. Egy olyan világra, ahol van választás. Ahol lehet mást gondolni, lehet érvelni és vitázni, és nem szégyen az, ha nem értünk egyet valamiben” – fogalmaz Tölcsér Borbála.

Az Index a bioszkönyből idézett rész kapcsán hozzáteszi:

Arra, hogy a férfiaknak milyen felelősségük van a fogamzásgátlásban és a nem kívánt terhességekhez vezető szituációkban, nem tér ki a szöveg. Ahogy arról sem olvashatnak a biológiakönyvből tanuló diákok, hogy milyen egészségügyi okokból lehet szükség művi terhességmegszakításra.

Az Index összegezte, hogy miről van még szó ebbe az alfejezetben.

A lap azt írja, érintőlegesen szó van a hőmérőzéses fogamzásgátló módszerről és az úgynevezett naptármódszerről, de egyik módszer alkalmazása és működése sincs kifejtve, ráadásul sem a (vélt) előnyeik, sem a veszélyeik nem jelennek meg a szövegben, a gumi óvszerről megtudhatják a diákok, hogy “olcsó, könnyen beszerezhető és szinte száz százalékos biztonságot jelent”, de a tankönyv arra például nem tér ki, hogy milyen szerepe van a kondomnak a szexuális úton terjedő fertőző betegségek megelőzésében, fogamzásgátló tablettákról elolvashatják a végzős gimnazisták, hogy bár a használatuk elterjedt, nem veszélytelenek, ezután következik egy lista a tabletták kockázatairól, anélkül, hogy a hormonális fogamzásgátlás más (nem tablettás) formái, illetve esetleges előnyei akárcsak felmerülnének, az alfejezet definiálja a meddőséget, felvázol néhányat a meddőség kiváltó okai közül és végül a lombikprogram eljárását ismerteti.

Bár az OFI által kiadott tankönyv szerepel a 2019/2020-as hivatalos tankönyvjegyzékben, ugyanakkor választható egy másik könyv is, a Dr. Molnár Katalin, Mándics Dezső-féle, szintén OFI-s kiadású, úgynevezett “újgenerációs” tankönyv. Ebben a lap szerint

nincs szó se az abortuszról, se általában a családtervezésről.