Ügyészségi intézkedések az erőszak ügyében

Ország

Komárom-Esztergom megye ügyészségei 2019-ben fokozott figyelmet szenteltek a családon belül elkövetett büntetendő cselekmények, ennek részeként a kapcsolati erőszak bűntette, elkövetőinek büntetőjogi felelősségre vonására. Közel hatvan ügyben a nyomozó hatóságoknak a tényállás tisztázására irányuló utasítást adtak. Az ügyészség vádemelése alapján öt elkövetővel szemben 2019-ben vált jogerőssé a büntetőjogi felelősséget megállapító ítélet, ezek közül két elkövetőt az ügyészség gyorsított eljárásban állított bíróság elé.

A Tatabányai Járási Ügyészség vádemeléséről a /gyermekeit-bantalmazta-kapcsolati-eroszak-buntette-miatti-vademeles/ oldalon adott ki sajtóközleményt az ügyészség.

A vádirat szerint a férfi egyedül nevelte a tatabányai lakásban két kiskorú gyermekét. Az apa 2018. október 3. napját megelőzően, kb. 3-4 havonta tettleg bántalmazta a 12. életévét betöltött kislányt, és a nyolcéves fiút. A férfi 2018. október 3-án, délután, a gyerekszobában elrejtve penészes szendvicseket talált, emiatt dühös lett. Ezután az apa keresni kezdte a család tabletjeit, amelyekről kiderült, hogy a gyermekek korábbi állításával ellentétesen már nincsenek meg, mivel azokat összetörték és kidobták a kukába. Emiatt a férfi még idegesebb lett, egy pálcával az egyik gyermeket kétszer, a másik gyermeket egyszer megütötte, ezen kívül fel is pofozta a gyermekeket. A gyermekek másnap az iskolában a pedagógusoknak beszámoltak a bántalmazásról, illetve jelezték, hogy félnek hazamenni. A bántalmazás következtében az egyik gyermeknek a bal térdkalács vetületében nyolc napon belül gyógyuló bevérzése, a másik gyermeknek a bal combján nyolc napon belül gyógyuló bevérzése keletkezett. A férfit a bíróság halmazati büntetésként három év próbaidőre felfüggesztett két év börtönbüntetésre ítélte.

A Komáromi Járási Ügyészség bíróság elé állította azt a férfit, aki 2019. január 18-án,reggel, Komárom-Esztergom megyei lakásukban féltékenysége miatt feleségétől telefonjának átadását követelte, megragadta a sértett ruházatát és annál fogva a berendezési tárgyaknak lökte, majd a nyakát szorongatta. A férfi másnap reggel kivette a sértett kezéből a mobiltelefonját és a jelkódjának megadását követelte, majd rátérdelt az ágyon fekvő sértett mellkasára, aki ezután közölte a telefon kódját. Az elkövető ezután a sértett fejét többször megütötte, a földre esett sértettet a hátán több alkalommal megrúgta. A bántalmazás következtében a sértett nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett, az erőszakos cselekmény alkalmas volt súlyosabb sérülés okozására. A férfit a bíróság halmazati büntetésként egy év két hónap, végrehajtásában két évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte.

A büntetőeljárási törvény rendelkezései szerint a nyomozás felderítési szakaszában, azaz az elkövető gyanúsítottként kihallgatásáig, a nyomozó hatóság önállóan jár el. Amennyiben a nyomozó hatóság gyanúsítottat hallgat ki az ügyben, ettől kezdve az ügyész irányítja a nyomozást, amelynek teljesítése során nyomozási cselekmény elvégzésére adhat utasítást a nyomozó hatóságnak.

Komárom-Esztergom megye ügyészségei az elmúlt évben közel hatvan ügyben adtak utasítást a nyomozó hatóságoknak a kapcsolati erőszak bűntette törvényi tényállási elemei, a büntetőjogi felelősségre vonás törvényes feltételeit tisztázó nyomozási cselekmény teljesítésére.

 

ugyeszseg.hu