Dunai hajóbaleset – Ügyvéd: egyértelmű helyzetet festenek le a túlélők vallomásai

Ország

A rendőrség 300 oldalas kihallgatási jegyzőkönyve alapján elmondható, hogy egyértelmű helyzetet festenek le dél-koreai túlélők vallomásai a május végi dunai hajóbaleset pillanatáról. Erről a balesetben meghalt magyar hajóskapitány családjának ügyvédje beszélt pénteken az M1 aktuális csatornán.

Gulyás Krisztián hozzátette: a túlélők közlése szerint a Viking Sigyn szállodahajó hirtelen jelent meg a Hableány mögött, és szinte mindenkiben felmerült annak a lehetősége, hogy baleset fog történni.

Az ügyvég álláspontja szerint a tragédia a szállodahajó, illetve az azt vezető kapitány mulasztásának következménye. Mint mondta, a kormányállás hangrögzítője révén kiderült, hogy az egyik utas jelezte a Viking Sigyn kapitányának, hogy elütött egy hajót, továbbá az is bizonyos, hogy a szállodahajó rendszere az ütközés előtt másfél perccel jelezte, hogy előttük halad egy hajó.

Gulyás Krisztián megerősítette, hogy a Viking hajónaplóját kiradírozható tollal írták, s azt is, hogy a kapitány adatokat törölt telefonjáról az ütközés után.

A Hableány sétahajó május 29-én este a Margit híd közelében süllyedt el, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A Hableányon 35-en utaztak, 33 koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. A balesetet követően hét koreait sikerült kimenteni, illetve hét holttestet találtak. Azóta újabb 20 holttest került elő, egy embert még keresnek a hatóságok.