Jöhet a gyerekek utáni extra szavazat?

Ország

A legmagasabb magyar állami kitüntetéssel, a Magyar Szent István Renddel tüntette ki Áder János köztársasági elnök azt a demográfust, akinek a nevéhez fűződik a gyermekek szavazati joga, amit a gyermekek nagykorúsáig a szülők gyakorolhatnak.A HVG cikkében azt fejtegetik, hogy ez lehet-e előszele a gyerekek utáni szavazati jognak. A most kitüntetett Demény Pál ugyanis évtizedek óta favorizálja azt az elképzelést, hogy a gyermekeknek is legyen szavazati joguk, azt helyettük – a nagykorúság betöltéséig – a szülők gyakorolhatnak.

Ez az intézkedés a gyermekvállalási kedvet szeretné ösztönözni hazánkban, és persze erősíteni a kormánypár egyik legszélesebb szavazórétegének, a több gyermekes alsó középosztálynak a szavazati erejét.

Demény Pál úgy véli, a legjobb megoldás az lenne, ha egy hagyományos családban a fiúk nevében az apa, a lányok nevében az anya szavazna. Szakmai berkekben számos tanulmány született már a kiskorúak választójogával kapcsolatban. A Parlamenti Szemle című folyóiratban tavaly arra a következtetésre jutottak, hogy több mint 1 millió fő adhatna le egynél több szavazatot Magyarországon a családi választójog bevezetése esetén.

Ez az ötlet alapjaiban forgatná fel a jelenlegi rendszert, amit a polgárok és a politikusok egyaránt megszoktak már. A szavazati jog ilyen formában történő, totális kiterjesztése „generációs harcokhoz” vezetne a forráselosztás miatt, hiszen a politikai értelemben kifejezetten aktív nyugdíjasok befolyása csökkenne a gyermektelen felnőttekével együtt a sokgyermekes családok javára – mondta el a Blikknek Kiszelly Zoltán politológus.

Ennyi családot érintene

Egy 2011-ben készült felmérés szerint így alakult a gyermekes családok száma Magyarországon.

1 gyermek: 615 ezer család

2 gyermek: 450 ezer család

3 gyermek: 131 ezer család

4 vagy több gyermek: 44 ezer család