Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti

Ország

Időjárási helyzet Európában

Izlandtól nyugatra és a Barents-tenger fölött egy-egy ciklon örvénylik. Hatásukra arrafelé, valamint a köztük húzódó frontrendszer mentén többnyire erősen felhős az ég, és több helyen havazik. Sekély ciklon található a Pireneusi-félsziget déli része fölött, emiatt ott is sok a felhő, és záporok is előfordulnak. A két rendszer között – a Brit-szigetektől a Kárpát-medencén át egészen a Fekete-tengerig – anticiklon helyezkedik el. Területén általában kevés a felhő, sokat süt a nap, de helyenként, az északi peremén többfelé tartósan párás, ködös az idő. Számottevő csapadékról nem érkezik jelentés, de néhol ónos szitálás, hószállingózás előfordul. A legmagasabb nappali hőmérséklet az Ural előterében -10, -15, Kelet- és Közép-Európában 0, -8 fok között alakul. Szárazföldünk más tájain többnyire 2 és 14 fok között változik a csúcshőmérséklet. Szombat estig a Kárpát-medence időjárását anticiklon határozza meg.

Várható időjárás az ország területén szombat estig

Napnyugta után egyre többfelé párássá válik a levegő, főleg az Alföldön, az Északi-középhegység térségében és a délnyugati határ mentén kiterjedtebb köd képződik, amely szombaton napközben foltokban tartósan megmarad, az ország jelentős részén viszont még szombaton is több órára kisüt a nap. A ködös, felhős tájakon hószállingózás, ónos szitálás előfordulhat. Általában mérsékelt marad a légmozgás.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -7 és -14 fok között várható, de a derült, vastagabb hóval borított vidékeken -20 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton a napos tájakon 0, a ködös területeken -10 fok körül alakul.