Ipari környezetben készült művekből nyílik kiállítás Kecskeméten

Kultúra

A Kecskeméti Acélszobrászati és Képzőművészeti Szimpozion (KASZ+) nemzetközi alkotótáborban építőipari anyagok, főként fémek felhasználásával készített alkotásokból nyílik kiállítás pénteken Kecskeméten.

A szervezők tájékoztatása szerint a KÉSZ Csoport által létrehozott K-ARTS Művészeti Alapítvány alkotótáborában minden évben fiatal tehetségek és már elismert művészek is részt vesznek. A találkozó különlegessége, hogy üzemi technológiák állnak rendelkezésre, ipari környezet ad különleges hátteret az alkotáshoz. A művészek számára a műszaki eszközpark ritka lehetőségeket nyújt az innovatív, egyedi műtárgyak formázására.

A huszadik alkotótáborban résztvevők tárlatán olyan látványos fémszobrokat, grafikákat, fotókat, installációkat nézhetnek meg a látogatók, amelyek egyebek mellett acél-, illetve hulladékfémelemek újraértelmezésével készültek. A kiállított tárgyakat ráadásul ipari eszközökkel hozták létre a művészek, így például lézer-, illetve plazmavágóval vagy éppen 3D-nyomtatóval készültek.

Az idei KASZ-alkotóműhely zárásaként június 23-án, pénteken megnyíló összegző kiállításon a magyarok mellett finn, norvég, japán és német művészek több mint hetven új alkotása lesz látható.

A kiállítók közül a japán Fukui Yusuke festőművész rozsdaport és acélszemcséket ragasztott a lenvászonba különleges térhatást elérve. Markus Kahre finn szobrászművész olyan felpolírozott rozsdamentes acéloszlopokkal készült, amelyek szó szerint tükröt tartanak a tárlat látogatói elé. Anne-Karin Furunes norvég képzőművésznek az 1900-as évek elején női elítéltekről készült múzeumi fotók adtak inspirációt, egyikük arcképét felnagyította, pixelizálta és lézerrel vágta bele az acéllemezbe. A kecskeméti Király Gábor pedig plazma- és lángvágóval szabott acéllemez darabokból emberi fejeket formált, de lesznek grillsütőként is működő, robotokat formáló szobrok is.     A K-ARTS Művészeti Alapítvány célja a magyarországi acél és egyéb indusztriális alapanyagokkal dolgozó kortárs képzőművészet népszerűsítése, az indusztriális képző- és iparművészeti tevékenységek, valamint az alkalmazott design alkotóinak segítése. Az alapítvány jelenleg több mint 500 műalkotást – fémszobrokat, installációkat, grafikákat, fotókat és festményeket – gondoz, amelyeket az elmúlt 20 évben több mint 50 kiállítás, rendezvény keretében mutatott be a közönségnek – idézi a közlemény Árvai Istvánt, a K-ARTS Művészeti Alapítvány vezetőjét.

Az elmúlt húsz év alatt az indusztriális alkotótelepen újabb acélanyagok, mint például a rozsdamentes acél vagy más fémek, mint az alumínium, illetve a réz és az úgynevezett kompozit anyagok lettek a műtárgyak alapjai. Emellett plazma- és lézervágó berendezések, 3D-nyomtatók segítik a művészeket. Az is előfordul, hogy mérnökök CAD-szoftverekkel tervezik meg a műveket, három dimenzióban képezik le a különböző alkatrészeket, készítik a szabástervet a gyártóműnek.

A kiállítás 2023. július 31-ig naponta 8 és 17 óra között ingyenesen látogatható.

(MTI)