Tizedik alkalommal rendezik meg az Érsekkerti Nyári Játékokat Egerben

Kultúra

A szervezők tájékoztatása szerint július 16. és augusztus 14. között olyan közkedvelt darabokat állítanak színpadra, mint az Anconai szerelmesek, a Csoportterápia, a Boeing, Boeing – Leszállás Párizsban, a Mezítláb a parkban, a Kölcsönlakás, valamint a Még egyszer, veled, ugyanitt.

A gyerekeket ugyanakkor hétféle zenés, interaktív mesejátékkal várják.

Tatár Gabriella, a házigazda Pinceszínház Eger alapítója hangsúlyozta: csupán a napokban vált biztossá, hogy idén nem marad el a program. A július 16-i nyitóelőadással a helyi Markhot Ferenc Kórház dolgozói, a családorvosok, valamint a praxisaikban dolgozó nővérek előtt tisztelegnek, akik az Anconai szerelmesek díszelőadást láthatják. Az esemény fővédnöke Ternyák Csaba egri érsek lesz.

Az úgynevezett “szerelemszínház”  tíz esztendeje született, hiszen abban az időszakban  nem volt pénzük, díszletük, sőt még jelmezeik is alig voltak – idézte fel a Pinceszínház múltját a  szervező az MTI-nek.  A közreműködőknek azonban mindez nem jelentett gondot, ők az első produkciójukba beleadták a tehetségüket, a szenvedélyüket és nem utolsó sorban a színjátszás iránt érzett szeretetüket. Az akkori első előadást Szegvári Menyhért rendezte, a nézők pedig egy apró, cirkuszi nézőtéren, padokon, de még a füvön is ültek.

Az elmúlt évtized szembetűnő változásokat hozott: sokat fejlődött a hang-, a fény- és a színpadtechnika és a második évtől a legkisebbeknek már mesejátékokkal is készültek. Első gyermekdarabjukat, az Ágacskát azóta több mint 300-szor játszották nagy sikerrel.

Míg a kezdetben egy dobogón játszottak a színészek és az Érsekkerti-tó volt a díszlet, ma már nagyszínpad, kamara- és gyermekszínpad várja az érdeklődőket, ugyanakkor már  800 fősre bővült a nagyszínpad előtti nézőtér is.