Széki tánchistóriák Debrecen

A Kölcseyben lesz látható a Széki tánchistóriák szombati előadása

Kultúra
Az OMSZ előrejelzése szerint az esti órákban – az alacsony hőmérséklet mellett – zápor és erősődő szél várható Debrecen térségében, így a nézőink kényelme, illetve a Nagyerdei Szabadtéri Játékok saját, esőnap nélküli ősbemutatójának biztonságos megrendezése érdekében a produkció a Kölcsey Központban kerül megtartásra. Az előadás kezdési időpontja változatlan.

Debrecen eddigi legnagyobb szabású táncszínházi ősbemutatója mintegy 150 táncossal, a 2015-ös nagysikerű Tizenhárom almafa alkotóitól!

MAGYARORSZÁGI ŐSBEMUTATÓ!

A helyi néptáncegyüttesek előadásában, illetve élő népi zenekari kísérettel színpadra kerülő Széki tánchistórák című új nagyszínpadi táncjáték Szék városának tánchagyományait eleveníti meg.

Szent Bertalan napján (augusztus 24.) a református székiek háromszori istentisztelettel emlékeznek meg az akkor városukat ért 1717. évi tatárdúlásról és a széki emberek elhurcolásáról. Ettől az időtől fogva fekete-vörös viseletben járnak és azóta is nagyon zárt, megbonthatatlan, református magyar közösséget alkotnak.

A székiek a történelmünk során bizonyságot adnak arról, hogyan élhetjük túl a történelmi viharokat. Mai napig a Kárpát-medence egyik legarchaikusabb magyar közösségét alkotják. Saját népi kultúrájukat élik meg viseletben, táncban, zenében, dalban, monda- és mesevilágban.

A táncház mozgalom elindítói (Novák Ferenc, Tímár Sándor, Halmos Béla) Székre látogatva látták, hogyan működik egy falusi közösség által szervezett táncalkalom, táncház. Ezt a táncalkalmat ültették át a városi klubokba táncegyüttesek segítségével. Mára országos mozgalommá alakult, valamint a fogalom módszertanként a világörökség részét is képezi.
A Nagyerdei Szabadtéri Játékok ezzel a tánctörténeti előadással tiszteleg a széki emberek példamutató összefogása és népművészetük megtartó ereje előtt.

Közreműködnek:
DEBRECENI NÉPI EGYÜTTES IFJÚSÁGI ÉS FELNŐTT TÁNCKARA,
FORGÓRÓZSA TÁNCEGYÜTTES,
HAJDÚBÖSZÖRMÉNYI BOCSKAI TÁNCEGYÜTTES

Ének:
FAFKA JÚLIA, HERCZ LILI, HORVÁTH BOGLÁRKA, KEREZSINÉ KULCSÁR ANNAMÁRIA

Muzsikál a
BÜRKÖS ZENEKAR és MOLNÁR MIKLÓS

Archív fotók:
KORNISS PÉTER, a Nemzet Művésze, Kossuth-díjas és Pulitzer-emlékdíjas művész

Jelmez:
PÁLFI ANITA, TÓTH GYULÁNÉ PATAKI ILONA

Zenei vezető:
BÁRDOSI ILDIKÓ, DEZSŐHÁZI TAMÁS

Koreográfusok:
HERCZ BEÁTA, PUSKÁS LÁSZLÓ, ROZSÁLYI DÁNIEL, SZARKA ZSOLT, SZŰCS JÁNOS, VÁMOSI ISTVÁN

Rendező-koreográfus:
HERCZ VILMOS
a Népművészet Ifjú Mestere-díjjal kitüntetett koreográfus