Koszorúzás Szent-Györgyi Albert

Paprikakoszorút helyeztek el Szent-Györgyi Albert egészalakos szobránál

Egyetem Helyi hírek Kultúra

Hagyomány, hogy Szent-Györgyi Albert születésnapján a Szegedi Tudományegyetem Nobel-díjas rektorának egészalakos szobránál paprikakoszorút helyeznek el és megemlékezést tartanak az SZTE polgárai.

Az ünnepség idén a Nobel-díjas tudós születésnapja előtti napon, szeptember 15-én, csütörtökön 12 óra 30-kor kezdődött. Azon részt vett Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora és Fendler Judit kancellár.

A koszorúzás után lehetőség nyílt az SZTE Szent-Györgyi Albert emlékkiállítás megtekintésére.

2021-ben, az SZTE kolozsvári elődintézménye alapításának 440. és szegedi otthonra találásának 100. évfordulója alkalmából rendezett tárlaton mutatja be az egyetem Szent-Györgyi Albert eredeti Nobel-aranyérmét. Ezzel is hangsúlyt kap, hogy „az SZTE Szent-Györgyi Albert egyeteme”. A kiállítás holnap szeptember 16-án zárul. Az érdeklődők ezen a napon két alkalommal, 10 órától és 12 órától szakavatott vezetéssel tekinthetik meg a tárlatot – a bemutatóról itt írtunk részletesen.

További színes programokkal emlékezik az intézmény a Nobel-díjas tudósra. Szeptember 16-án, pénteken, Szent-Györgyi emléksétán vehetnek részt az érdeklődők, születésnapi kihíváson játszhatnak nyereményekért, 19:00 órától pedig a Mathias Corvinus Collegium (MCC) és az SZTE városi táncházat tart a Dugonics téren. További részletek a Facebook eseménynél ide kattintva elérhetők.

Fotók: Frank Yvette