Aggasztó állapotban van a hajdúszoboszlói Ős-Kösely halfaunája

Helyi hírek

A Hajdúszoboszlói Biodiverzitás Napok halakra vonatkozó felmérését végezte a napokban a Magyar Biodiverzitás-kutató Társaság.

A szervezet nem szolgált jó hírekkel: a hajdúszoboszlói Ős-Köselyben túlnyomórészt idegenhonos, inváziós halfajokat találtak. Az Ős-Köselybe került műtrágya ugyanis hosszú évtizedek alatt megtette hatását. A komoly mennyiségű, és ezek szerint hosszú múltra visszatekintő szervesanyag-terhelés országos probléma, a hazai természetvédelem egyik legkomolyabb kihívása – írják.

A lesújtó eredmény pedig néhány vörösszárnyú keszeg és csuka mellett a befogott állatok nagy része idegenhonos kínai razbóra és ezüstkárász volt.

A kutatást végzőkről

A Magyar Biodiverzitás-kutató Társaság 2011. január 17-én alakult 14 alapító taggal. Legfontosabb tevékenységünk a Magyar Biodiverzitás Napok szervezése. A társaság céljai közt szerepel faunisztikai, florisztikai, mikológiai célú kutatások elősegítése, a biodiverzitás fontosságának népszerűsítése, továbbá Ország Mihály állatorvos, madárhanggyűjtő hagyatékának gondozása.

Tevékenységük oktatást, ismeretterjesztést is magába foglal iskolák, civil szervezetek, érdeklődők számára.