Közlekedésbiztonság és szemétkérdés: egy hullámhosszon a debreceni Jobbik a városvezetéssel

Helyi hírek

A gyalogátkelőhelyek biztonságosabbá tételéért 2020. február 19-én tartottunk sajtótájékoztatót Keresztesy Gergő megyei önkormányzati képviselővel – idézte fel közleményében Herpergel Róbert jobbikos politikus.

A debreceni Jobbik IT tagjai néhány Csapó utcai zebránál figyelemfelkeltő jelzéseket fújtak fel, ezzel is ráirányítva a figyelmet arra, hogy a zebrán mobilozás és zenehallgatás nélkül közlekedjen mindenki.

“Felhívtam a figyelmet arra is, hogy a korábbi megerősített zebra felfestés a Csapó utcán jó kezdeményezés volt, de az útburkolat cseréje miatt (2016-os nyári csőtörés) a megerősített felfestés nem került vissza” – emlékeztetett.

Csütörtökön Herpergel Róbert Balázs Ákos alpolgármesterrel egyeztetett a közlekedésbiztonságot érintő kérdésekben. A jobbikos politikus úgy érzi, a város pozitívan áll a probléma megoldásához.

A beszélgetés kapcsán abban egyetértettünk, hogy a felfestések mikéntje nagyban függ attól, hogy milyen forgalmi tényezők játszanak szerepet az adott helyszínen. Például van-e iskola, óvoda az adott zebra közelében vagy egy szimplán nagyforgalmú átkelőről van szó. Legalább 3-4 féle megoldást vettünk közösen számításba. Javasoltam, hogy érdemes a gépjárműoktatók véleményét is kérni, mert ők azok, akik ebben a témában elméleti és gyakorlati szakembereknek számítanak. Mivel a koronavírus járvány miatt Debrecen költségvetése is átalakulhat, ezért reményem fejeztem ki, hogy ha az idén esetleg nem, de jövőre elkezdődhet a problémás átkelők több ütemű rendbetétele. Jómagam azzal próbálok segíteni a városnak, hogy az idei országos költségvetéshez általam beadott módosító csomagban szerepel az átkelők rendbetételének elkezdéséhez 50 millió forint induló összeg. A gépjárművezetőknek kötelességük, hogy az átkelőhelyeknél csökkentsék a sebességet illetve megálljanak, ez pedig az ő hozzájárulásuk kell hogy legyen a biztonságos közlekedéshez

– írja.

Sok a gyalogosbaleset Debrecenben, akciót hirdetett a Jobbik

Szóba került az illegális hulladéklerakás kérdése is. “Ezirányú javaslataimat a DTV Közügy műsorában már tavaly kifejtettem alpolgármester úrnak, ahol a Szemétkommandó létrehozására (jogi és technikai háttérrel a hatóságokkal szorosan együttműködve) tettem javaslatot.”

Herpergel szerint az elképzelések több ponton is megegyeznek az illegális hulladéklerakók tettenérése és büntetése kapcsán. A város a polgárőrségen belül gondolkodik hasonló szervezetről, olyan háttérrel, mint amit fentebb vázolt.

Természetesen ezt az elképzelést is támogatom az enyém helyett, amennyiben kellően hatékonnyá válik. Ennek létrehozásához szintén módosítót (50 millió forint) adtam be az országos költségvetéshez, hátha sikerül ezzel is anyagi terhet levenni Debrecen válláról

– zárja közleményét a debreceni jobbikos.