MNB-ügyvezető: Magyarország az egyik legbiztonságosabb ország a befektetések szempontjából

Helyi hírek Ország

Magyarország az egyik legbiztonságosabb ország a befektetések szempontjából – mondta Virág Barnabás szerdán Debrecenben, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara – HBMKIK – székházában, ahol a megye gazdaságának és legjelentősebb gazdálkodóinak teljesítményét elemző TOP100 kiadvány bemutatása és díjátadása zajlott.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikáért és közgazdasági elemzésekért felelős ügyvezető igazgatója előadásában rámutatott: az MNB célja a kormány politikájának, a kis- és középvállalkozásoknak a támogatása.
Hangsúlyozta, idén az első három negyedévben a gazdasági növekedés 5,2 százalék volt, amire a rendszerváltás óta nem volt példa. Ez a növekedési folyamat 2013-ban indult el.

A siker titka, hogy az ország a belső forrásait használja fel, nem pedig a külső adósságállományt növeli – fejtette ki. A visegrádi régió az Európai Unió motorja – mondta -, s benne Hajdú-Bihar megye is fejlődést mutat.
Fel kell készülni arra, hogy geopolitikai okok miatt a jövőben nem lesz ilyen folyamatos a növekedés, Franciaországban tüntetések zajlanak, az EU és Olaszország között kardcsörtetés van, Nagy-Britannia kilépett az EU-ból, Kína és az USA között nagyhatalmi rivalizálás tapasztalható – sorolta a kockázatokat.

Magyarország jelenlegi helyzete szerinte kedvezőbb, mint a 10 évvel ezelőtti világválság idején volt, komoly előrelépés, hogy stabil a gazdaság, sőt, az egyik legstabilabb a befektetők számára.

A jövőben lehetnek megrázkódtatások, például lassulhat a megrendelések száma – jegyezte meg. A versenyképesség javítása érdekében kiegyensúlyozott költségvetésre, az adósságállomány csökkentésére, politikai stabilitásra van szükség – taglalta az ügyvezető igazgató.

Debrecenről és a régióról szólva elmondta, a foglalkoztatási ráta alacsonyabb az országosnál, míg a munkanélküliség magasabb, ám képzési programokkal lehet segíteni ezen a problémán. Az oktatás, kultúra, közlekedés terén Debrecen remek adottságokkal bír, hiszen a Debreceni Egyetem a tudás és innováció központja, tradicionális kultúrája évszázadokra tekint vissza, a közlekedés kiemelkedő az autópályával és az újra indult légi járatokkal. A BMW debreceni gyárának jövő évi beindulása pedig félszázalékos gazdasági növekedést eredményez.

Rácz Róbert megyei kormánymegbízott azt emelte ki, hogy az állam, a kormányhivatal mediátori szerepet tölt be a munkavállalók és a munkaadók között. Hangsúlyozta, hogy közösen kell keresni a megfelelő munkaerőt. Napjainkban szerinte a munkaerőhiány az igazi probléma, nehéz megfelelő képzettségű munkaerőt találni.
Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester beszédében leszögezte, sikeres várost csak sikeres vállalkozásokra építve lehet vezetni. Debrecen mára léptékváltást élt meg, melyben a vállalkozásoknak óriási szerepük van – mondta, hozzátéve: a fejlődésben jelentős a változás.

Miklóssy Ferenc, a HBMKIK elnöke köszöntőjében elismerését fejezte ki azért, hogy jelentős ösztönzést kapnak a vállalkozások a kormánytól és segítséget a fejlesztésekhez. Hozzátette: versenyképes nemzeti vállalkozások nélkül nincs felzárkózás. Megfogalmazása szerint “másképp látjuk a jövőt, mint egy éve”.

A TOP100 kiadványt idén már 12. alkalommal adták ki a HBMKIK, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, továbbá az Inform Média Lapkiadó Kft. együttműködésében.

Négy cég a TOP100-ból, amelyeknek eredményei kiemelkedőek voltak 2017-ben, oklevelet kapott a megyében végzett tevékenységéért: a Nagisz Zrt., az Alföldi Nyomda Zrt., a Dryvit Profi, valamint a Trans-Sped Csoport. A Gazdasági Díj nyertese a HUNÉP Universal Zrt. lett.

bnyg \ bBAB \ gfp \ kvs