Ösztöndíjat és támogatást nyertek

Egyetem Helyi hírek
Második, illetve harmadik lett a Debreceni Egyetem két hallgatója a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíj-pályázaton PhD-kategóriában.

A bank idén hatékonyságnövelő technológiákat kutató fiatal agrár szakembereket díjazott.

Aranyos Tibor, a Kerpely Kálmán Doktori Iskola hallgatója a rendszeres szennyvíziszap komposzt-kezelés hatását vizsgálja a homoktalaj fizikai tulajdonságaira, ezzel nyerte el a második díjat PhD-kategóriában a K&H fenntartható agráriumért ösztöndíj-pályázatán. A harmadik helyezett ugyanebben a kategóriában Kovács László, az Állattenyésztési Tudományok Doktori Iskola fiatal kutatója, aki egyivarú ikrás pontyállomány kialakítását tűzte ki célul. Mindketten az agrárágazat egészségesen fenntartható, hosszú távú fejlődését tartják szem előtt, ezzel érdemelték ki a támogatást.

– A hatékonyságnövelés három fő iránya a technológiafejlesztés, a mérethatékonyság és a humánerőforrás tudásszintjének növelése. A technika, technológia elérhető számunkra, és a méretgazdaságosság is megfelelő, de a szakképzettségben még van hova fejlődnünk. Komoly, új tudásbázisra van szükségünk, miközben az agrár szakma presztízse alacsony a fiatalok körében. Ezt a hézagot próbáljuk szűkíteni évről évre ösztöndíj-pályázatunkkal, amelynek idei fókuszterülete a hatékonyságnövelés volt – emelte ki Tresó István agrárüzletág-vezető a díjátadón.

Az idén már harmadik alkalommal kiírt pályázatra 14 felsőoktatási intézmény 44 karáról jelentkezhettek a hallgatók, három kategóriában. Összesen 64 pályamunka érkezett, amelyeket két fordulóban értékelt az ágazat legkiválóbb szakembereiből álló zsűri. Az elbírálásnál a PhD- és mesterképzés kategóriában a téma eredetisége és hazai aktualitása, a vizsgált fejlesztés várható gazdasági, társadalmi és környezeti hatásai, valamint a bemutatott hatékonyságnövelő módszer szélesebb körben történő alkalmazásának lehetősége játszott szerepet. Az újonnan bevezetett alapképzés kategóriában a téma megközelítését, az egyéni látásmódot, valamint a nemzetközi és hazai trendekből kiinduló szabad gondolatokat vizsgálták. Végül nyolc ifjú agrárhallgató részesült szakmai elismerésben és összesen 1,2 millió forint anyagi támogatásban.

www.unideb.hu