20 éve szól a megújult nagytemplomi orgona

Helyi hírek Kultúra

A Debreceni Református Nagytemplom orgonájának története több évszázadra nyúlik vissza, azonban az eredeti hangszer már számtalan módosításon, javításon és fejlesztésen esett át a hosszú idő alatt. Húsz év telt el azóta, hogy Sepsy Károly tervei alapján elkészülhetett ez a monumentális orgona, melyet a hozzáértő művészek az ország legszebb hangú templomi hangszereként tartanak számon. 2016. december 18-án emlékezünk meg ünnepélyesen a 10 órakor kezdődő istentiszteleten a két évtizede történt munkálatokról.

A debreceni Nagytemplom története szorosan összefonódott a cívisváros múltjával: elődje, a hajdani Szent András-templom alakította ki a város látképét, majd az évszázadok során olyan fontos történelmi eseményeknek szolgált otthonául, mint 1849 áprilisában a Függetlenségi Nyilatkozat felolvasása és a Habsburg-ház trónfosztásának kihirdetése.

Ugyanígy a város tragédiái a templomot sem kímélték: az 1802-es nagy debreceni tűzvésznek a Nagytemplom is áldozatául esett, melynek újjáépítését 1805-ben, Péchy Mihály tervei alapján kezdték meg. Az egyházközség Jacob Deutschmann, bécsi orgonakészítő mestert kérte fel, hogy készítse el a templom hangszerét, melyet 1838-ban adott át a gyülekezetnek.

A híres hangszer több átépítésen is átesett, azonban a 20. század közepétől olyan szerteágazó igények jelentek meg az orgonával szemben az ünnepi istentiszteletek, világméretű ünnepségek és hangversenyek alkalmával, melynek a régi hangszer már nem tudott eleget tenni.

1963-ban került a Nagytemplom orgonájához Sepsy Károly, nyugdíjas lelkipásztor és orgonaművész, aki így emlékszik vissza a régi hangszerre: „Amikor idekerültem, egy 160 éves orgona állt itt, amelynek a hangzása is erőtlen volt, a billentyűzete pedig olyan nehéz billentésű, hogy azt mondtam magamnak: szerencsém, hogy a fiatal éveimben ökölvívó voltam, mert nagyon nehéz volt rajta játszani. Az első perctől kezdve azt képviseltem, hogy az orgonát újjá kell építeni. Az akkori gyülekezet vezetői ezt nem akarták elvállalni, mert jól tudták, hogy sok millió forint kiadással jár majd. 33 év múlva lelkészváltás volt: idejött Vad Zsigmond, aki azt kérdezte: „Karcsi bácsi, tényleg olyan rossz ez az orgona, ahogy mondják?”. Mondtam, hogy annyira rossz, hogy szinte elviselhetetlen. Azt válaszolta: ”Hát akkor csináljuk meg!”. Ez a beszélgetés körülbelül 3 percig tartott, de mégis 33 évet kellett várnom rá. Az újjáépítés olyan jól sikerült, hogy a hozzáértő vezető művészek azt mondják, hogy az ország legszebb hangú templomi hangszere lett a Nagytemplomi orgona.”.

2016. december 18-án (vasárnap) a délelőtt 10 órakor kezdődő istentisztelet keretén belül Sepsy Károly meséli el a 20 éves Nagytemplomi hangszer egyedülálló történetét, majd orgonajátékával teszi emlékezetessé az ünnepi hálaadó alkalmat