Drogmegelőzés a Campus Fesztiválon

Helyi hírek Party Zone

A fiatalok körében az egyre jobban elterjedt pszichoaktív szerek fogyasztása problémát okoz városunkban, ehhez társulnak a pszichés tényezők, helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód. Ezért Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata a Debreceni Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) működtetésével és támogatásával igyekszik a meglévő problémák kezelésére megoldást, vagy prevenciós lehetőségeket keresni.

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata kiemelt feladatának tekinti, hogy részt vegyen a kábítószer-fogyasztás visszaszorításában együttműködve a Debreceni Kábítószerügyi Egyeztető Fórum tagszervezeteivel. A város szívén viseli a fiatalok sorsát, többek között fontosnak tartja, hogy biztonságos körülmények között szórakozzanak, ennek feltétele biztosítva legyen városunkban.  Az Önkormányzat ennek okán segítette a Fórum létrejöttét, melynek feladata a helyi stratégia megalkotása és koordinálása. A Fórum immár 15 éve, közel 30 tagszervezettel működik. Tevékenysége során figyelembe veszi a jelenleg hatályos „Nemzeti Drogellenes Stratégia 2013-2020” kábítószer elleni küzdelmére vonatkozó részeit illetve a Debrecen Megyei Jogú Város szenvedélybetegségek megelőzésére és a szenvedélybetegek ellátására vonatkozó átfogó stratégiáját. Tevékenységét nem csak a kábítószerek, hanem komplex módon, az alkohol és cigaretta fogyasztásának visszaszorítására is ki kívánja terjeszteni, szakmai ajánlóként koordinálja és segíti  a városban a kábítószer ellenes tevékenységet végző szervezetek, intézmények országos, illetve nemzetközi pályázatokon való részvételét.

A fesztiválokon az alkoholfogyasztás mellett a kábítószerek kipróbálása is jelen van. Nehéz a rendezvény közbeni szűrés, ezért szükség van folyamatos szakértői segítségre, segítségnyújtásra, olyan beavatkozásra, amely segíti a fiatalokat eligazodni, hogy ne kerüljenek az ártalmas szerek világába. A Campus Fesztivál a kezdetek óta kiemelt figyelmet fordít a biztonságos szórakozásra. Ennek érdekében már a kapunyitástól a fesztivál végéig folyamatos a biztonsági és egészségügyi szolgálat jelenléte, melyért a rendezvény ideje teljes ideje alatt évente több százan dolgoznak. A szakemberek azonnali segítséget tudnak nyújtani a fiataloknak. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a Campus Fesztivál felkészülten várja ezen a területen is a fesztiválozókat.

Az Önkormányzat 300 ezer forint anyagi támogatásának köszönhetően idén a Campus Fesztiválon egyedülálló kezdeményezésként valósul meg az ártalomcsökkentő szolgáltatás. A fesztivál alatt a Fórum három tagszervezetének (Forrás Lelki Segítők Egyesülete, Lelkierő Fiatalon a Fiatalokért Egyesület, valamint a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet Szociális és Fejlesztő Központ Debrecen) szakképzett munkatársai hatékony drogprevenciós és ártalomcsökkentő szolgáltatást fognak megvalósítani. A szolgáltatás lényege, hogy biztonságosabbá tegye a szórakozást, csökkentse a parti drogok okozta ártalmakat.

A KEF tagszervezetek célkitűzése a fesztivál ideje alatt előforduló kisebb-nagyobb problémák kezelése, emellett feladata az elsősegélynyújtás, sebellátás, valamint a „lelkisegély”, továbbá a pszichoaktív szerekkel kapcsolatos segítségnyújtás is.

A Lelkierő Fiatalon a Fiatalokért Egyesület immár 2 éve szervezi meg az Önkormányzat támogatásával a „Moonshine – a Rolling-Room Bulisegély Szolgálatot”. A hétvégi éjszakai utcai megkereső tevékenységüket 5 éve végezik Debrecen frekventált szórakozóhelyeinek környékén. Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatával és a Fórum segítségével szükségletfelmérést is végeznek, hogy milyen szabadidős programokat biztosítsanak hétvégenként az éjszakában. A szakemberek révén lehetőség nyílik a másként megközelíthetetlen, szerhasználó fiatalokkal játék közben kapcsolatot kialakítani.

Az Egyesület elsődleges célja a kockázatos droghasználat megelőzése, illetve a fogyasztás kapcsán felmerülő problémák, ártalmak csökkentése. (pl. kiszáradás, a fogyasztásból adódó balesetek, fertőzések, erőszakos cselekmények). Az így elért fiataloknak ásványvizet, vitaminokat, óvszert osztanak, illetve szükség esetén elsősegélynyújtást biztosítanak.