Elektronikus jegyellenőrzés mobillal – elindult a tesztüzem

Helyi hírek

A DKV a jelenlegi jegyellenőrzési rendszerrel párhuzamosan, teszt jelleggel bevezette a mobileszközzel történő elektronikus ellenőrzési rendszert. Jelenleg egy készüléket tesztel a társaság. Ha a teszt eredményes lesz, várhatóan rövidesen valamennyi jegyellenőr az új módszerrel tudja majd végezni a munkáját.

Az új ellenőrzési folyamat bevezetését egy informatikai fejlesztése előzte meg. Ennek köszönhetően, a Társaság által forgalmazott valamennyi értékszelvény érvényességét rögzíteni lehet. Ezeknek az az információnak a birtokában minden értékszelvényről egyértelműen megállapítható, hogy mikor, milyen intervallumú érvényességgel adta el.

Maga az eszköz lényegében egy komoly, könnyen kezelhető mobiltelefon készülék és egy hozzá tartozó kis méretű Zebra nyomtató. A mobileszköz a vonalkódok beolvasásával felismeri az utasok által használt értékszelvényeket, visszajelzi azok érvényességét, típusát és azonnal jelzi, ha az lejárt, érvénytelen vagy tiltott. A beolvasott adatokat folyamatosan, zárt rendszerben gyűjti.

Az ellenőrzéskor feltárt szabálytalanságok miatti pótdíjazás is az eszközzel történik. A helyszíni kiegyenlítéskor a gépből nyomtatjuk az utas részére a pótdíj szelvényt, adatfelvétel esetén pedig a gépbe rögzítjük a szükséges utas- és ellenőrzési adatokat. A felírásról az eszközzel a helyszínen vonalkóddal ellátott jegyellenőrzési adatlapot nyomtatunk.

Az eszköz használata megszünteti a korábban több esetben is tapasztalt olvashatatlan adatfelvétel problémáját. Az ellenőrök által beolvasott valamennyi szelvény megjelenik a rendszerben hozzá tartozó GPS, időpont, járat és viszonylat adatokkal. A meglévő adatbázisból ezentúl különböző egyszerű legyűjtésekkel elkészíthetőek lesznek a Társaság működéséhez nagyon fontos és szükséges különböző statisztikák.