Narancs riasztás Hajdú-Biharra

Helyi hírek

Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú, azaz narancs riasztást adott ki megyénkre az ónos eső miatt.

A nap második felében észak felől egyre több helyen várható többnyire kis mennyiségű vegyes csapadék (eső, ÓNOS/fagyott/havas eső, hó). Szilárd halmazállapotú csapadéknak északkeleten van a legnagyobb esélye, míg a folyékonynak, az ország nyugati, északnyugati felében. Szombat reggelig az északkeleti megyékben kb. lepel/folt – 5 cm friss hó hullhat, a Szatmári-síkság térségében azonban 10 cm körüli mennyiség sem kizárt.

Szombat estétől észak felől újabb csapadékzóna érkezik, ismét a már felsorolt vegyes csapadékra (ónos eső sem zárható ki, de a valószínűsége viszonylag kicsi) számíthatunk, amely kb. a Győr-Békéscsaba sávtól északkeletre egyre inkább havas esőbe, majd havazásba (a lehulló hó tapadhat) vált, ettől délnyugatra jellemzően eső, havas eső, esetleg ónos eső valószínű. A lehulló friss hó szombat éjfélig általában lepel – 6 cm között valószínű. (a havazás a vasárnapra virradó éjjel is folytatódik)

Ónos szitálás bárhol előfordulhat, ahol a hőmérséklet fagypont alatt alakul. Éjjel az északnyugatira forduló szelet a Dunántúlon és a középső megyékben helyenként 60 km/h körüli lökések kísérhetik. A várt csapadékmennyiség megyénkben meghaladhatja az egy millimétert.

Az aktuális veszélyjelzések folyamatosan nyomon követhetők a http://www.met.hu/ oldalon.