Fókuszban a helyszíni szemlék

Helyi hírek

A megyei műveleti szolgálat teljes állományának, valamint a tűzoltósági felügyelőknek tartottak továbbképzést szerdán a katasztrófavédelmi igazgatóságon. Az értekezlet egyik fő témája, a helyszíni szemlék formai és tartalmi követelményei voltak.
A találkozón előadást tartott Nagy Norbert rendőr őrnagy, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi- technikai osztályának munkatársa is, aki mélységében mutatta be a rendőrségi bűnügyi helyszínelés minden momentumát. Mint említette, azért fontos, hogy a szakemberek mindkét oldalról kölcsönösen megismerjék a nyomozási és tűzvizsgálói technikákat, mert azoknál az eseteknél, amikor a két szervezet együtt dolgozik, mindkét félnek fontos tudnia, milyen tényezőkre kell kiemelt figyelmet fordítani. A beavatkozás során a tűzoltónak memorizálnia kell például, az épületből kihozott palackok eredeti, pontos helyét, vagy, hogy az oltás, műszaki mentés során milyen elváltozásokat okozott a helyszínen a beavatkozással. Ha bűncselekmény gyanúja merül fel egy káreset során, lehetőség szerint a tűzoltóknak a nyomok épen maradására is vigyázniuk kell (behatolási helyek, nyílászárók állapota, vérnyomok, mikronyomok stb.) Ezt követően részletesen beszélt a fényképezési technikákról-hiszen, mint mondta- egy jó fénykép a tényfeltárás során nagy jelentőséggel bír.

Végül, de nem utolsósorban a helyszíni szemlék kerültek górcső alá, azok formai és tartalmi követelményeinek való megfelelés, mert az esetleges emberi mulasztásokat így lehet a legjobb eredménnyel felfedni. Alapvető elem a helyszín pontos leírása és a helyszínrajz minősége, a statikus és dinamikus elemek tárgyilagossága ( égésnyomok, tűzárnyék, béégési mélység) és a távolról közelre haladás elve nyomrögzítés során, melynek egyre részletesebben kell tartalmaznia a lényegi információkat.

Az értekezlet végén a “tűzvizsgálók” közösen beszélték meg a hallottakat, hogy a jövőben minél eredményesebben használják fel a számukra meghatározó információkat.

Kelemen-Madai Petra tű.hdgy.