forint, pénz, fizetés, infláció, gazdaság

MNB: átlagosan 13 millió forint megtakarítása van egy magyar háztartásnak

Gazdaság

Az egy magyar háztartásra jutó pénzügyi megtakarítás idén megközelítette a 13 millió forintos átlagot – írja a Bankmonitor a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb statisztikái alapján. A felmérés szerint összesen 54 ezer milliárd forint fölé emelkedett a lakossági kézben tartott, pénzügyi megtakarítások állománya 2023 második negyedévében. A legnépszerűbb befektetés a bankbetét, az állampapír, a befektetési alapok és a készpénz : ezek tették ki a pénzügyi megtakarítások 78 százalékát.

A pénzügyi megtakarítások 2010. óta nominális értelemben csaknem megtriplázódtak, habár az inflációval korrigált értékeket szemlélve már sokkal mérsékeltebb emelkedést láthatunk. Az infláció miatt egyébként az idei első negyedévben a csúcshoz képest már 13,1 százalékkal lejjebb csúszott a reálvagyon mennyisége.

Az is megfigyelhető, hogy az áremelkedések miatt változások történtek a portfoliókban: három negyedév alatt kb. 11 százalékkal csökkent a bankbetétekben tartott befektetések mennyisége, míg az állampapírok állománya a kedvezőbb kamatozásnak köszönhetően 19 százalékkal nőtt, de a befektetési jegyekben tartott vagyon is 44 százalékkal bővült egy év alatt.

Magyarországon a pénzügyi megtakarítások 83 százaléka a háztartások leggazdagabb 30 százalékánál összpontosul , a háztartások legszegényebb 30 százaléka mindössze a megtakarítások 5 százaléka felett rendelkezik a 3 évente elkészülő háztartási vagyonfelmérés adatai alapján, mely legutóbb 2022-ben jelent meg.