Csavarok típusai és azok felhasználása a háztartásban

Gazdaság

A háztartásban felmerülő javítások vagy barkácsmunkák során, az összeállításhoz szögeket vagy csavarokat szoktak használni. Napjainkban szögek helyett már inkább csavarokat és önmetsző csavarokat használnak a fa és műanyag alkatrészek összefogásához. A csavarok méretezése során a csavarok hosszát és átmérőjét milliméterben jelölik, az átmérő és a hosszúság aránya szabványok szerint változik. Minél nagyobb a szám, annál vastagabb a csavar, a legtöbb átmérő a 2,3,4,6 mm, a hossza 6-150 mm lehet.

Milyen anyagból készülnek a csavarok?

A csavarok alapanyaga sárgaréz vagy rozsdamentes acél, de a korróziógátlás miatt az acél csavarokat néha horganyozzák cinkkel vagy sárgarézzel. A kötőelemek piacán bronz vagy lakk bevonattal ellátott csavarok is találhatók.

Milyen csavarfejjel készült csavarok kaphatóak?

  • süllyesztett fejjel
  • félkör alakú fejjel
  • félig süllyesztett fejjel
  • tükörcsavarok
  • lapos hengeres fejjel
  • nyomó alátéttel ellátott fejjel

A csavarok edzetlen és edzett formában is kaphatóak.

  • Edzetlen csavarok

Hagyományos csavarok, széles körben használt, különböző méretű, és különböző fejjel készülnek. Általában fához és fém alkatrészek, fához történő rögzítése esetén használják.

Hosszméretük 9-150 mm, átmérőjük 2 és 8 mm.

  • Edzett facsavarok

Ezeket a csavarokat faanyagok megmunkálására használják, lehetővé teszik, hogy viszonylag puha anyagokba csavarják be őket vezető lyuk nélkül.

Hosszuk 12-100 mm, átmérőjük 2,4 mm – 5,6 mm között van.

Milyen csavarfajtákat gyártanak?

  • Forgácslapcsavarok

Az edzett forgácslapcsavarok nem csak forgácslapokhoz, hanem univerzális rögzítőelemként is használhatók. Alapvetően szükség van egy vezető lyukra, kivétel ha nagyon kicsi a csavar átmérője, akkor vezetők nélkül is csavarozhatók puha fába és műanyagba.

Hosszuk 12-100 mm, átmérőjük 3-6 mm.

  • Váz csavarok

Nagy hangmagasságú, edzett acél csavarok, a forgácslap széléhez történő csavarozáshoz használják azért, hogy ne hasadjon az anyag. Szükséges hozzá egy vezetőfurat.

Hosszuk 45mm, átmérőjük 4,2 mm.

  • Gipszkarton csavarok

Edzett acélból készült speciális, kétirányú csavarok, amelyeket gipszkarton vagy farostlemez rögzítésére használnak. Ezeknek a csavaroknak hegyes hegyük van, lyukat készít magának, valamint egy fejet ami rögzíti az anyagot.

Hossza 25-70 mm, átmérője 4,2mm.

  • Csavar nélküli csavarok

A csavar fejekben speciális nyílások vannak kialakítva, amelyek lehetővé teszik a csavar becsavarását, de a csavar kihúzásakor kinyomja a csavarhúzó hegyét.

A csavar hossza 18-50 mm, átmérője 3,5-5,6 mm.

Ezeken a csavarfajtákon kívül, még több csavar fajta is létezik, de ezek a leggyakrabban használt változatok. Vásárlása esetén a Szerszámváros webáruházban kiváló minőségű csavarok szakértőktől beszerezhetők, ahol minden szükséges barkácseszközt egy helyről szerezhetünk be.

Összegezve

A háztartási barkácsmunkák során különféle méretű és formájú csavarokat használunk fel a javítások vagy összeállítások során. Napjainkban már igen sokféle fejjel és menettel ellátott csavarok teszik a barkácsmunkát könnyebbé, az elkészítést gyorsabbá. (x)