Hasznos tanácsok álomlakás-vásárlás előtt állóknak

Gazdaság

A tökéletes otthon megvásárlása nem egyszerű feladat, hiszen nemcsak pénzügyileg érint, de rengeteg szempontot is mérlegelni kell, és olykor az álomból kicsit lejjebb kell adni. Hogyan találd meg a számodra ideális otthont, milyen szempontok szerint mérlegelj?

Nem könnyű a helyzete annak, aki lakásvásárlásban gondolkodik, hiszen az elmúlt években jelentősen nőttek az ingatlanárak. A tavaly és idén bevezetett otthonteremtési és otthonfelújítási támogatások azonban új löketet adhatnak az ingatlanpiacnak, hozzásegítve minél többeket a saját lakáshoz.

A lakásvásárlás akár egy életre szólhat, így egyáltalán nem mindegy, mit sikerül vásárolni, mennyire közelíti meg az elképzeléseinket. Nézz körül az Ingatlannet.hu-n elérhető budapesti lakások között, hátha megtalálod álmaid otthonát!

A lakásvásárlás szempontjai 

  • Állapot

Egy új lakásba könnyebb beleszeretni, hiszen még minden csillog-villog, nem kell semmihez hozzányúlni, javítani. Azonban cserébe az előnyökért, bizony mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni. Ráadásul csúszhat a kitűzött átadás, ami azt jelenti, addig meg kell oldani a lakhatást máshogyan. Ezzel szemben használt lakás vásárlása esetén nagyobb lehet a választék, olcsóbb a négyzetméterár. Cserébe viszont kompromisszumokat kell kötni bizonyos dolgokban.

  • Igények

Amennyiben tudatos lakásvásárlóként lépsz a piacra, meg tudod fogalmazni az alapvető igényeidet, tudod, hogy ezek közül melyikből nem engedsz. Nem árt, ha rugalmas tudsz maradni egyikkel-másikkal kapcsolatban.

  • Környezet

Meglehet, hogy a kiszemelt lakás elsőre tökéletesnek tűnik, de nem árt, ha utánanézel, mit ígér vagy rejteget a környéke. Hogy ne a beköltözés után okozzon kellemetlen meglepetéseket, nézd meg, mennyire biztonságos környéken található, nincs-e a közelében zavaró üzem, műhely. 

  • Szakértők

A több szem többet lát elvét alkalmazva, ha teheted, vigyél magaddal egy építészt vagy statikust, aki a laikusok számára nem látható hibákat, problémákat észreveszi, azok megoldására javaslatot tud tenni. Egy értékbecslő is jól jöhet a szemlénél, hiszen ő jobban képben van a reális lakásárakkal. 

  • Egyéb költségek

Egy ingatlannak nem a vételár az egyetlen költsége. Minden ingatlan után vagyonszerzési illetéket vagy köteles fizetni az államnak, ennek mértéke jelenleg a vételár 4%-a. Ezenfelül még földhivatali illetéket, ügyvédi díjat is bele kell kalkulálnod a büdzsébe. Továbbá számolnod kell a kisebb-nagyobb átalakítási, felújítási munkálatok anyag- és munkadíjköltségeivel. 

Igénybe vehető anyagi támogatások

Érdemes utánajárnod, hogy milyen állami és egyéb támogatásokat tudsz igénybe venni lakásvásárlásra, felújításra. 

A legismertebb állami támogatás a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (csok), amely a meglévő és vállalt gyerekek után ad 10+10 M Ft támogatást és hitelt.

A babaváró hitel a gyermekvállalás előtt álló pároknak ad 10 M Ft szabadon felhasználható kamatmentes támogatást.

Az otthonfelújítási program keretében akár 3 millió forint támogatást kaphatsz mindenféle felújítási munkára.

Ha egyik támogatásra sem vagy jogosult, akkor a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek jöhetnek szóba, melyek mértéke bankonként eltérő lehet, így mindenképp tájékozódj a legkedvezőbb feltételekről.