Mire figyeljünk, ha a tetőtér hőszigetelése a feladat belülről?

Gazdaság

Miért nem érdemes kihagyni a tetőtér belülről történő szigetelésének a feladatát? Mire javasolt maradéktalanul odafigyelni akkor, amikor maga a kivitelezés történik? Mi a különbség az eljárásban padlástérnél, illetve lakott tetőtér esetében?

Kiemelt fontosságú kérdések ezek vitán felül. Méghozzá olyannyira, hogy külön bejegyzést szenteltünk a megválaszolásuknak. Nézzük is meg a részleteket!

Ezért lehet kiemelten fontos a tetőtér belülről történő hőszigetelése

Sok esetben hanyagolják el ezt a kérdést a háztartások, ezt be kell vallani. Aztán jönnek a nagy-nagy meglepetések, amikor a fűtési szezon kellős közepén megérkezik az arcpirítóan magas fűtésszámla. Pontosan ezt lehet elkerülni a tetőtér belülről való szigetelésével.

Merthogy ezzel a megoldással ki lehet iktatni az indokolatlanul magas hőveszteséget. Vagyis a viszonylag magas költségen megvásárolt és előállított meleg levegő nem tud csak úgy észrevétlen módon elpárologni és távozni a tetőtéren át.

Nem mindegy, hogy lakott tetőtérrel vagy padlástérrel van dolgunk

Hogyha előre meghatározott cél a padlástér terhelése a tárolással vagy a rajta való járkálással, akkor erősen indokolt lesz a lépésálló hőszigetelés alkalmazása. Nyilván ennél egyszerűbb a képlet abban az esetben, hogyha a terhelés nincs a tervek között.

Ilyen esetekben a tetőtér beépítésnél is használt szigetelés tökéletesen meg tud felelni a padlástér belülről történő szigetelése kapcsán is. Már csak azt a kérdést kell megválaszolni, hogy melyik típusú matériák alkalmazásában érdemes gondolkodni.

A legjobban akkor járhatunk, ha különböző gyapotfajták alkalmazását hajtjuk végre. A tapasztalatok szerint ezzel az eljárással tudunk a leginkább kedvező eredményekre számítani. Egyébként a választást illetően a kőzetgyapoton túl az üveggyapot is szóba jöhet. A használat kapcsán további előny, hogy tekercses kivitelben is adott a lehetőség a beszerzésre.

A tetőtér belülről történő szigetelésének gyakorlati tanácsai

Lakott tetőtér esetén fontos a tetőfedés alatt egy légrést hagyni. Amennyiben erre nem figyelünk oda, akkor a tető egész egyszerűen nem tud szellőzni. Úgyhogy erre proaktív módon gondolva a páraáteresztő fólia alatt, egész pontosan a szarufák között célszerű elhelyezni magát a hőszigetelést.

További praktikus tanácsként minimum 15 centiméter kőzetgyapot-szigetelés elhelyezésében is érdemes gondolkodni. Hogyha a kivitelezéshez táblás hőszigetelést alkalmazunk, akkor maga a megvalósítás is mentes lehet a kellemetlenségektől.

A táblás hőszigeteléssel ugyanis könnyebb dolgozni a szarufák között. Persze emellett az sem jelent éppenséggel hátrányt, hogy a táblás hőszigeteléssel a szerkezet hosszú távon sem fog összerogyni, továbbá nem alakulnak ki rések a szigetelésben.