Minden hatodik autós prémium üzemanyagot használ télen

Gazdaság
  • 10-ből 9 autós saját bevallása szerint felkészíti az autóját a téli időszakra, de sokan sokféleképpen gondolkodnak arról, mit is nevezünk felkészítésnek
  • Minden hatodik autós szerint a prémium üzemanyagok használata része a téli gondoskodásnak

Magyarországon az autósok 80 százaléka pontosan annyit használja az autóját télen, mint nyáron, ezért kiemelten fontos a járművek felkészítése a hidegebb hónapokra. 10-ből 9 autós  saját bevallása szerint  figyel is erre, és egyre többen vélik úgy, hogy a prémium üzemanyagok használata része ennek a folyamatnak, derül ki a MOL felméréséből. A téli felkészülést olyan sokféleképpen értelmezik a magyar sofőrök, hogy a megkérdezettek 15 százaléka szerint például a téli gumi használata extra felkészülésnek számít.

Az évszaknak megfelelő gumiabroncs használatáról ennek ellenére elmondható: része a közlekedési kultúránknak, 10 sofőrből 9 figyel erre. A téli közlekedésre gondosan ügyelők a fagyálló folyadékra figyelnek oda leginkább, és 10-ből 6 ember szerint a felkészülés része az is, hogy legyenek az autóban jégmentesítő eszközök, 10-ből 4 sofőr szerint pedig az akkumulátor ellenőrzése is kiemelt feladat. Szervízbe – kizárólag a tél miatt – már csak minden ötödik autós megy, még azzal együtt is, hogy a megkérdezetteknek csak a fele végzi el saját maga a téli felkészítést, a másik fele valaki mással végezteti el. A prémium üzemanyagok használatát 100-ból 17 autós tartja a téli gondoskodás részének, ennek ellenére elmondható, hogy évről évre egyre többen belátják, rengeteg kényelmetlenségtől, bosszúságtól és anyagi kiadástól óvhatják meg magukat, ha erre is odafigyelnek.

A hidegebb évszakban, amikor a motorok lassabban érik el az üzemi hőfokot, azaz tovább járnak hidegen, még nagyobb jelentősége van a prémium minőségű üzemanyagok használatának, hiszen hozzájárulnak a motor hosszabb élettartamához és a befecskendezőrendszer hibamentes működéséhez. Ugyan egész évben ajánlott és megéri prémium minőséget tankolni, télen ennek még nagyobb jelentősége van. A MOL EVO PLUS üzemanyagok használata hosszú távon is kifizetődő.

Az egyre enyhébb telek miatt hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy extrém hidegben az adalékmentes dízel megdermedhet és indítási problémákat okozhat.. A MOL mintegy 2000 töltőállomásán a régióban minden minőségi kategóriában kínál téli gázolajat, de a MOL EVO DIESEL PLUS prémium üzemanyag – a dízelek esetében – dermedéspont fölött is jó szolgálatot tesz, hiszen az üzemanyagnak kenési funkciója is van, tehát a tiszta, lerakódásgátló adalékokkal kevert gázolaj egyszerre kíméli és ápolja a motort. A megfelelő minőségű üzemanyag és motorolaj választásával nem csak az autónkért teszünk sokat, de a környezetünkért is, hiszen kevesebb fogyasztás esetén kisebb lesz a károsanyag-kibocsátása.

A MOL felmérésében megkérdezettek 5 százaléka 1 évnél fiatalabb, 21 százaléka pedig 2-6 éves autóval jár, számukra az autó tartóssága érdekében is különösen fontos a MOL EVO PLUS és a MOL EVO DIESEL PLUS téli használata. A kutatásban résztvevők 12 százaléka 7-9, 62 százaléka pedig 9 évnél idősebb autót használ, így az ő esetükben sem utolsó szempont, hogy – szakértők szerint – az idősebb autók motorja szintén meghálálja a magas minőségű üzemanyagok használatát.

A kutatás ugyanakkor arra is rávilágított, hogy léteznek olyan autósok is – csaknem minden ötödik megkérdezett –, akik szó szerint dacolnak a téllel, és extra gondoskodásként tekintenek még az olyan alapvető dolgokra is, mint a jégmentesítésre való felkészítés, az akkumulátor ellenőrzése, vagy épp a fagyálló vizsgálata. Sőt a válaszadók 15 százaléka úgy nyilatkozott, a téli gumi használata extra gondoskodást jelent a járművének.

A MOL a régióban mintegy 2000 töltőállomáson várja a télre felkészülni vágyó autósokat – megfelelő eszközökkel, téli ablakmosóval, fagyállóval, akkumulátorral és ablaktörlő-lapátokkal. A társaság szerint a biztonságos téli utazás érdekében ajánlott:

  • prémium üzemanyaggal feltankolni az autót,
  • hideg időben tele tankkal elindulni, még akár rövidebb távolság esetén is,
  • az üzemanyag-ellátó rendszerből a kondenzvizet rendszeresen leengedni,
  • az üzembiztonságot nagymértékben befolyásoló üzemanyagszűrőket karbantartani,
  • régebbi típusú autóknál az üzemanyag-ellátó rendszert tisztítani,
  • az akkumulátor töltöttségét és állapotát ellenőrizni,
  • a gyár által előírt paramétereket teljesítő motorolajat használni.