Közel félmillió lakást korszerűsítenének

Gazdaság

Olyan új javaslatcsomagot dolgozott ki a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ), amelynek megvalósításával – számításai szerint – 5 év alatt több mint 407 ezer lakás korszerűsödhet, eddig nem látott mértékű, évi 22 petajoule (PJ) energiamegtakarítást elérve – írja a vg.hu..A Hazai Hatékonyság 2 nevet viselő javaslat szerint az áfa-visszatérítés, a nulla kamatú hitel és a vissza nem térítendő támogatás kombinálásával lehetne fokozni a lakosság felújítási kedvét, ezen keresztül pedig közelebb jutni a NÉeS megvalósításához. Az áfa-visszatérítésnek felső határa is lenne – családi házaknál 1,5 millió forint, társasházi lakásoknál pedig 400 ezer forint, elvileg azért, hogy megelőzzék a visszaéléseket.

A támogatást akkor lehetne igényelni, ha a korszerűsítéssel a lakóegység eléri a CC (költségoptimalizált) energetikai szintet. A fokozott energiahatékonyságú (közel nulla energetikai szintet nyújtó) korszerűsítéshez már vissza nem térítendő (VNT) támogatást is lehetne igényelni. Ennek összege családi ház esetében 2,5 millió, társasházi lakás esetében legfeljebb 1,5 millió forint lenne.

Egy felmérés szerint a magyarországi háztartások 24 százaléka, 920 ezer háztartás vállalna korszerűsítést a következő öt évben.