A Quaestor-ügy lényege: Kifosztották a kicsiket, hogy kifizethessék a nagyokat

Gazdaság

Tarsoly Csaba cégbirodalma, a Quaestor-csoport a magyar történelem legnagyobb csalását vitte végig: több mint kétszáz milliárd forinttal károsította meg ügyfeleit.A 444.hu a nyomozati anyag birtokában részletesen elemzi, hogy miről is szólt pontosan a nagy Quaestor-csalás.

A 2008-as válság után majdnem összeomlott a Quaestor-csoport. A helyzet 2009 közepén volt a legsúlyosabb, a Quaestor brókercégének nagy ügyfelei, a válságban megroggyant takarékszövetkezetek sorban vették ki a pénzüket.

De a vagyonuk nagy része valójában már nem volt ott.

Május végén a Quaestor Értékpapír treasury igazgatója, Kámory Ferenc – aki az ügyészség koronatanúja a most folyó büntetőügyben – pánikban reagált az ügyfélrohamra.

kamonyDe nem így lett, a válságot túlélték.

A jelek szerint 2009 közepén döntötték el, hogy mindent a lakossági kötvényprogramra tesznek fel, és

A KISBEFEKTETŐKTŐL FELSZÍVOTT PÉNZBŐL FOGJÁK VISSZACSEMPÉSZNI A NAGYOBB ÜGYFELEIKTŐL, ÁLLAMI HÁTTÉRINTÉZMÉNYEKTŐL, ÖNKORMÁNYZATOKTÓL ÉS TAKARÉKSZÖVETKEZETEKTŐL KORÁBBAN ELTULAJDONÍTOTT ÉRTÉKPAPÍROKAT.

Ez hatalmas fordulat volt a Quaestor-csalás húszéves történetében. Látták, hogy biztosan el fogják veszteni a korábban megnyert nagy ügyfeleiket, ezért inkább a lakossági megtakarítóktól akartak pénzt szerezni. Agreszív reklámhadjárattal és magas kínált hozamokkal nyerték őket meg maguknak, és végül minden veszteséget rájuk toltak.

A cégcsoport történetét az alábbi ábrán lehet összefoglalni:

6vctt1gkuhtqhwcgsTovábbi részletek az eredeti cikkben.