Századvég: növekvő gazdaság és csökkenő államadósság idén és jövőre is

Gazdaság

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb előrejelzése szerint a magyar gazdaság 2016-ban 2,1 százalékkal, míg 2017-ben 3,2 százalékkal bővülhet, az államháztartás hiánya a kormányzati várakozásoknál kedvezőbb, idén 1,7 százalék, jövőre 1,9 százalék lehet GDP-arányosan, az államadósság ráta pedig a tavalyi 75,3 százalékról idén év végére 72,8, míg jövőre 71 százalékra csökkenhet.

A Századvég keddi közleményében ismerteti: a II. negyedévi, 2,6 százalékos növekedés után idén továbbra is a gazdaság 2,1 százalékos növekedésére számítanak, 2017-ben pedig ennél magasabb, 3,2 százalék lehet a bővülés üteme.

A növekedés motorja idén a háztartások fogyasztása lehet, de elősegítheti a külkereskedelem is. A háztartások fogyasztási kiadása idén a korábban vártnál is nagyobb mértékben, 4,6 százalékkal növekedhet. Ez elsősorban a családok bővülő jövedelmének köszönhető, amit a kedvező munkaerőpiaci folyamatok mellett a személyi jövedelemadó kulcsának idei csökkentése segít.

A munkanélküliség a kutatóintézet várakozásai szerint tovább mérséklődik, idén 5,3 százalék, jövőre pedig 4,8 százalék lehet a munkanélküliségi ráta, ami már idén is a rendszerváltás óta legkedvezőbb adat. Folytatódik a bérek érdemi emelkedése, idén 6, jövőre 5,3 százalékos lehet. Ez azt jelenti, hogy a fogyasztás bővülése a jövedelem bővüléséből ered, és nem hitelfelvételből, mint a válság előtti időszakban – írja közleményében a Századvég.

Az uniós források átmeneti kiesése ugyanakkor jelentősen fékezi az idei növekedést. Ennek nyomán a beruházások korábban vártnál nagyobb, 9,9 százalékos visszaesésére számít a kutatóintézet, melyet jövőre 4,3 százalékos növekedés követhet. Ezt azzal magyarázzák, hogy a vállalkozások kivárják, amíg az új uniós költségvetési ciklusból beruházásaikat olcsóbban tudják végrehajtani.

Az infláció továbbra is mérsékelt marad, a pénzromlás mértéke idén 0,1 százalékos, jövőre 1,3 százalékos lehet a Századvég kutatóinak várakozásai szerint. A mérsékelt inflációhoz az olajárak tartósan alacsony szintje és a külső inflációs környezet mellett hozzájárulnak a csökkenő inflációs várakozások, továbbá például a sertéshús áfájának idei csökkentése.

Kitér a közlemény arra is, hogy az idei lehet sorozatban az ötödik olyan év, amelyben sikerül teljesíteni a 3 százalékos maastrichti hiánycélt – a hiánycél teljesülésére ezt megelőzően utoljára 2000-ben volt példa. A GDP-arányos hiány a kormányzati várakozásoknál kedvezőbb, idén 1,7 százalék, jövőre pedig 1,9 százalék lehet, amennyiben nem kerül sor újabb fiskális lazításra. Így folytatódhat a GDP-arányos államadósság mérséklődése is: a mutató a tavalyi 75,3 százalékos szint után az idén 72,8 százalék, míg jövőre 71 százalék lehet a Századvég prognózisa szerint.