Debreceniek! Ideje befizetni a helyi adókat

Gazdaság

Debrecen Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának Adóügyi Osztálya felhívja az adózók figyelmét, hogy Debrecen illetékességi területén építményadó fizetési kötelezettség terheli a lakás és nem lakás céljára szolgáló épületeket, a magánszemélyek tulajdonában álló lakások kivételével.

Az adókötelezettség keletkezésével, változásával kapcsolatos bejelentéseket 15 napon belül kell megtenni. Tehát a 2015. évben bekövetkezett változásokat 2016. január 15-ig lehet szankció nélkül bejelenteni az erre a célra rendszeresített bevallási nyomtatványon.

Az építményadó mértéke 750 Ft/m2 a gépjárműtároló kivételével, amely után 500 Ft/m2 adót kell fizetni. Az adókötelezettséget két részletben kell teljesíteni, amelyből az első részletet 2016. március 16-ig kell megfizetni.

Január 15. a határideje a magánfőzők által előállított párlat (pálinkafőzés) utáni bevallás benyújtási és befizetési kötelezettségének is, melyet 2015-re vonatkozóan még az önkormányzati adóhatósághoz kell teljesíteni. Az adó mértéke 1.000 Ft minden, legfeljebb 100 liter űrtartalmú, párlat-előállítás céljára kialakított desztilláló berendezés után.

A szükséges nyomtatványokat, tájékoztatókat megtalálják a www.debrecen.hu honlapon, illetve beszerezhetik az Új Városháza (Debrecen, Kálvin tér 11.) ügyfélszolgálatán.