Uniós támogatással készít fejlesztési tervet a Kárpátok Eurorégió

Gazdaság

Az Európai Unió pályázati támogatásával stratégiai fejlesztési tervet készít a lengyel, magyar, román, szlovák és ukrán határ menti területek együttműködésének további erősítésére a Kárpátok Eurorégió – közölte az interregionális szervezet egyik alapítójának, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlésnek a projektkoordinátora az MTI-vel.

Majorné László Brigitta – aki a szerveződés nemzetközi titkárságának elnöke és a Kárpátok Eurorégióért Regionális Fejlesztési Közhasznú Egyesület ügyvezető igazgatója is – elmondta, hogy 500 ezer eurós, mintegy 150 millió forint összegű támogatást nyertek el a program elkészíttetésére.

A 2020-ig tartó időszakra szóló fejlesztési tervet a nyíregyházi MEGAKOM Stratégiai Tanácsadó Iroda dolgozza ki május végéig és a Kárpátok Eurorégió Tanácsa hagyja majd jóvá.

Az 500 ezer eurós támogatás tartalmazza az együttműködésben érintett öt ország húsz megyéjében, kerületében és vajdaságában szervezendő szakmai találkozók költségeit is. A fórumokon a kapcsolaterősítésben érdekelt vállalkozások, önkormányzatok, közintézmények és civil szervezetek ismerhetik meg a lehetőségeket.

A stratégiai programmal a kelet-közép-európai térség 16 millió lakosának életminőségén szeretnének javítani gazdasági beruházásokkal, infrastrukturális fejlesztésekkel, valamint a közigazgatás harmonizációjával.

Az 1993-ban alakult Kárpátok Eurorégió szervezetnek Lengyelországból a négy – a krosnói, a przemysli, a zreszowi és a tarnowi – vajdaságot magába foglaló Podkarpackie régió, Magyarországról Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Romániából Szatmár, Bihar, Szilágy, Máramaros, Hargita, Botosani és Suceava megye, Szlovákiából az eperjesi és a kassai kerület, míg Ukrajnából a kárpátaljai, az ivano-frankivszki, a lvivi és a csernyivici terület a tagja.

Karakó László, a Kárpátok-Eurorégióért Regionális Fejlesztési Közhasznú Egyesület elnöke, a nagykállói járási kormányhivatal vezetője, korábbi Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselő arról tájékoztatott, hogy a készülő stratégiai program alapján közös pályázatok készülhetnek majd az együttműködő felek között, s azokat az Európai Unió különböző, határon átnyúló fejlesztési támogatásával valósíthatják meg.

Hozzáfűzte, hogy létre kívánnak hozni egy fejlesztési információs adatbázist is, hogy elősegítsék a partnerkeresést. Segítik majd a közös projektek, pályázatok elkészítését is, és közreműködnek a megvalósításban.