Tévhitek az alkoholokról. Mi igaz és mi nem?

Gasztro

Nem csak ünnepekkor fogyasztunk alkoholt, napjainkban az év minden napján divat lett az alkohol fogyasztás.  Vannak azonban bizonyos tévhitek az alkohollal kapcsolatban, amelyek valóság tartalmával nem árt ha tisztában vagyunk.

Igazak a tévhitek?

A továbbiakban minden kiderül erről a témáról. Aki pedig mindenképpen megkóstolná ezeket az italokat, annak az ízletes ginek választéka megtalálható a Ginshop webáruházban, ahol számos különleges változatot is be lehet szerezni. De lássuk akkor a tévhiteket.

●     A hidegben az alkohol felmelegít

Számos tragikus baleset forrása, hiszen sokan azt tartják, hogy ha alkoholos italokat isznak, attól nem hűlnek ki, melegen tartja őket az alkohol. Ez azonban nem így van, ha alkoholt iszunk, úgy érezzük, hogy melegünk van tőle, és ez azért van mert a bőrhöz közeli perifériás véredények kitágulnak, több vér áramlik át rajtuk. Ettől sokan kipirulnak, csak hogy közben a test más részei kevesebb vérhez jutnak és amíg a testfelszín hőmérséklete nő, addig a létfontosságú szerveké csökken. Így a hiedelmekkel ellentétben az alkohol lehűti a testet, és a hideggel szemben kevésbé lesz ellenálló. Ha ilyenkor a kontrollvesztés miatt valaki a szabadban marad a metsző hidegben, hipotermiához vezethet, vészes kihűléshez.

●     Nem hízlal, nincs benne kalória

Széles körben elterjedt, hogy az alkoholban kevés a kalória, ezért nem hízlal. Pedig nem így van, az alkoholos italokban jelentős mennyiségű kalória van. 4 centiliter pálinkában például 100 kcal van, ugyanennyi likőrben 140 kcal. A borok ennél kevésbé hizlalnak, főként a száraz borok 60-80 kcal a tartalmuk, míg az édes boroknak 100-180 kalóriát tartalmaz 1 deciliterjük. A leghízlalóbbak a szeszes italok közül a koktélok, a felhasznált szirupok miatt, akár 600 kalóriát is tartalmaznak.

●     Sok étel elfogyasztása után nem rúgunk be

Ennek a tévhitnek az alapja, hogy ha nem üres a gyomrunk, valóban lassabban hat az alkohol, de ez nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem rúgunk be, hiszen az attól függ, mennyi az elfogyasztott alkohol mennyisége.

●     Többféle alkoholtól gyorsabban be lehet rúgni

Sokan azt tartják, hogy ha keverjük az alkohol fajtákat, akkor gyorsabban be lehet rúgni, ezért azt gondolják, hogy ha egy félét iszunk akkor könnyebb tartani a kontrollt. De mindegy mit iszunk, a mennyiség a lényeg a részegségnél.

●     Az alkohol jó a megfázásra

Ez tévhit, az alkohol csak külsőleg képes megakadályozni a vírusok terjedését. Ha betegen alkoholt iszunk, csak megterheljük vele a szervezetünket, és számos gyógyszer felszívódását gátolhatja.

Összegezve 

Különböző teóriákat állítanak az alkoholfogyasztás pozitív hatásairól, pedig tudvalevő, hogy inkább negatív hatásait tapasztaljuk nap mint nap. Természetesen magyarázhatjuk, hogy átmelegít, nem hízlal, evés után nem árt meg, és a megfázásra is jó, de egy a lényeg bármire használható, még ha nem is javít az állapoton lényeg, hogy kis mennyiségben fogyasszuk. (x)