SU-35 Szuhoj orosz vadászrepülő

A fekete-tengeri incidens miatt bekérették a varsói orosz nagykövetet

Európa

Bekérették a varsói orosz nagykövetet a Fekete-tenger felett történt incidens miatt, melynek során egy orosz vadászgép veszélyesen megközelítette az Európai Határ és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) missziójának keretében járőröző lengyel repülőgépet – közölte szerdán Lukasz Jasina külügyi szóvivő.

“Határozottan elítéljük az orosz fél provokatív és agresszív magatartását, amely komoly nemzetközi incidenst jelent” – írta Jasina a Twitteren. Vasárnap a lengyel határőrség közölte: az európai uniós misszió keretében a román felségvizek felett járőröző, Turbolet L-410 személy- és teherszállító polgári repülőgépét “agresszív és veszélyes” módon, mintegy 5 méterre háromszor megközelítette egy Szu-35-ös orosz vadászgép. Az incidens során a lengyel gép turbulenciába került, és kényszerleszállást hajtott végre.

A Frontex hétfőn biztonsági okokból felfüggesztette a megtámadott Turbolet L-410 misszióját, a többi uniós járőr viszont a terveknek megfelelően folytatja munkáját. Szintén hétfőn az észak-atlanti szövetség főparancsnoksága közölte: az incidens miatt fokozott készültségbe helyezték a NATO légtérellenőrzési alakulatait. Piotr Müller lengyel kormányszóvivő orosz provokációnak minősítette az esetet. Hétfői sajtóértekezletén szükségesnek nevezte a diplomáciai tiltakozást, bár, mint mondta, ez nem fog változtatni Oroszország magatartásán. Hozzáfűzte: a NATO keretében egyeztetés zajlik arról, hogy hasonló helyzeteket miképp lehet elhárítani.