Ukrajna: az EU-nak gondoskodnia kell a háború elől menekülő gyerekekről

Európa

•    A gyermekek regisztrációja elengedhetetlen ahhoz, hogy megelőzzük a gyerekkereskedelmet és az illegális örökbefogadást
•    Az Unió határain be kell azonosítani a veszélynek kitett gyerekeket, és azonnal felügyelőket kell kijelölni az egyedül érkező kiskorúak mellé
•    Az Unióba menekültként érkező gyerekeknek ugyanúgy biztosítani kell az oktatást és az egészségügyi ellátást, mint a befogadó országban élő többi gyereknek

A képviselők biztonságos kiutat kérnek az ukrajnai háború elől menekülő gyerekeknek és segítséget várnak az országon belül menekülők és az ostrom alatt álló településeken ragadtak számára.

A Parlament csütörtökön 509 szavazattal, három ellenszavazat és 47 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásában az erőszak elől menekülő gyerekek és fiatalok védelméhez és az őket befogadó közösségekbe való integrációhoz szükséges intézkedéseket sorol fel.

„Minden gyermeknek joga van a védelemre az erőszakkal, a kizsákmányolással és a bántalmazással szemben” – jelentik ki a képviselők, és felszólítják a tagállamokat, hogy nyújtsanak védelmet a hozzájuk érkező ukrán gyerekeknek a gyerekkereskedelem, az illegális örökbefogadások és a bántalmazás más fajtái ellen.

A határokon gyermekvédelmi szakembereknek is jelen kellene lenniük a kiszolgáltatott gyerekek gyors és pontos beazonosítására, személyazonosságuk és nemzetiségük megállapítására, és egyéni igényeik feltérképezésére. A nemzeti gyermekvédelmi rendszernek többek között pszichológiai segítséget, terhesgondozást, a nemen alapuló erőszak elleni védelmet, családtagok felkutatását és a családegyesítés támogatását kellene felajánlania amellett, hogy teljes hozzáférést biztosít az alapellátáshoz és a szükséges gondozáshoz.

Az intézményi gondozásba vett, egyedül érkező vagy elkallódott gyerekek mellé felügyelőt kellene kijelölni. A befogadó ország gyermekvédeli szolgálatainak a gyerekek érkezését követően folyamatosan ügyelnie kellene a gyerekek jól- és hollétére, áll az állásfoglalásban.

A befogadó országnak biztosítania kell, hogy a gyerekek ugyanúgy járjanak iskolába és ugyanúgy hozzájussanak az egészségügyi ellátáshoz, mint a helyiek, jelentik ki a képviselők. A Parlament a családegyesítési céllal történő áthelyezések mellett érvel, és az életmentő kezelésre szoruló gyerekek és fiatalok szolidaritáson alapuló elosztását kéri.

A képviselők felszólítják a tagállamokat, hogy az uniós forrásokat a lehető legjobban használják ki a menekültek társadalmi és gazdasági integrációjának támogatására, és védjék meg őket a diszkriminációval és a társadalmi kirekesztéssel szemben. Ha szükséges, ehhez további forrásokat kell biztosítani, teszik hozzá.

A keddi vita magyar felszólalója

Bocskor Andrea (független)

Háttér

Miután Oroszország lerohanta Ukrajnát, több mint négymillióan kényszerültek otthonuk elhagyására és kerestek menedéket leginkább a környező uniós országokban, így Lengyelországban, Romániában, Magyarországon, Szlovákiában és Csehországban, de Moldovában is. Az UNICEF szerint a menekülők közel fele kiskorú és nagyobb fokú védelemre van szüksége, mivel esetükben könnyebben előfordul, hogy emberkereskedelem vagy kizsákmányolás áldozataivá válnak.