Megszavazták a kötelező oltást Ausztriában – még mindig ők a mi laborunk?

Európa

Az osztrák parlament alsó háza 133 igen és 37 nem ellenében megszavazta, hogy februártól kötelező lesz a koronavírus elleni oltás a 18 éven felüliek számára.

A Kronen Zeitung cikke megjegyzi, a várandós nők, továbbá azok, akik egészségügyi okok miatt nem vehetik fel az oltást, kivételt képeznek. A betegségen átesettek 180 napig mentesülnek az oltási kötelezettség alól. Bár a felsőház még nem hagyta jóvá a döntést, ez már csak formaságnak számít – írja az osztrák lap.

Az oltási kötelezettséget egyedül a jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) nem támogatta. “Ezen kényszer bevezetése hatalmas merénylet az emberek szabadsága ellen Ausztriában, egy terrortámadás a lakosság emberi méltósága ellen” – hangoztatta Herbert Kickl, az FPÖ elnöke.

A kötelező oltást több lépcsőben tervezik bevezetni. Az első, kezdeti fázisban, február elejétől március 14-ig minden háztartást írásban értesítenek a követelményekről. Csak ezt követően válik kikényszeríthetővé. A büntetési keret 600-tól 3600 euróig (186 ezer forinttól 1,1 millió forintig) terjed.

Orbán Viktor a járvány második hulláma alatt azt mondta, a “laboratóriumnak” Ausztriát tekinti, mindig az osztrákokat nézi, és a fertőzések számát tekintve Magyarország nagyjából most van ott, ahol Ausztria volt egy héttel ezelőtt, amikor ott is bevezették a kijárási tilalmat.