Oroszországnak azonnal vissza kell vonnia Ukrajnát fenyegető csapatait

Európa
Az Ukrajna ellen irányuló, fokozódó orosz katonai fenyegetés láttán az Európai Parlament képviselői kijelentették: az agresszióért Moszkvának nagy gazdasági és politikai árat kell fizetnie.
  •       A Parlament elítéli a nagyszabású orosz katonai műveletet Ukrajna mellett
  • Az Oroszország elleni szakciók között a SWIFT-rendszerből való ideiglenes kizárásnak is szerepelnie kellene
  • Nem Oroszország dönt Ukrajna jövőjéről

A Parlament a csütörtökön 548 szavazattal, 69 ellenszavazat és 54 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásában elítéli a jelenleg is zajló, nagyszabású orosz csapatösszevonást az ukrán határon. A képviselők követelik, hogy Moszkva azonnal vonja vissza erőit, és ne fenyegesse a szomszédos országot.

A képviselők kiemelik: a katonai művelet veszélyezteti az európai békét, stabilitást és biztonságot, emellett pedig arra szolgál, hogy Oroszország Ukrajna kárára politikai engedményeket zsaroljon ki vele a nyugattól.

Utalva Ukrajna NATO-csatlakozási terveire, az állásfoglalásban hangsúlyozzák: „a szövetségek megválasztása egyetlen ország esetében sem függhet egy harmadik ország jóváhagyásától”, ezért elutasítják azt az orosz törekvést, hogy egyes országokat „befolyási övezetébe” vonva Oroszország alakítsa ezen országok jövőjét.

Oroszországgal nagy gazdasági és politikai árat kell fizettetni bármilyen új agresszióért

Az Uniónak készen kell állnia arra, hogy határozottan figyelmeztesse Oroszországot: egy Ukrajna elleni esetleges katonai művelet nem pusztán elfogadhatatlan, hanem nagyon magas gazdasági és politikai árat fizetne érte Oroszország, áll az állásfoglalásban. A tagállamoknak az azonnali fenyegetésekre adandó válaszlépésként gyorsan meg kell egyezniük az orosz kormány elleni gazdasági és pénzügyi szankciókban ahelyett, hogy a fellépés előtt kivárnak egy újabb támadást.

Bármilyen új szakciócsomagnak ki kell terjednie az esetleges támadás tervezésében részt vevő tiszti karra és főtisztekre, az orosz elnök közvetlen környezetére és az őt körülvevő oligarchákra és családjukra. A szakcióknak az Unióban található pénzügyi és tárgyi eszközök befagyasztását, beutazási tilalmat, Oroszország kizárását a SWIFT fizetési rendszerből, az orosz gazdaság számára fontos ágazatok célbavételét és az ország hírszerzése és katonasága finanszírozásának megzavarását is tartalmaznia kell.

Csökkenteni kell a függést az orosz energiától

A képviselők kérik, hogy az Unió végre tegyen hiteles erőfeszítést az orosz energiaimporttól való uniós függés csökkentésére, és energiaügyekben is mutasson nagyobb szolidaritást Ukrajnával. Ehhez szorosabban össze kellene kapcsolni az uniós és az ukrán energiahálózatot.

Az állásfoglalásban sürgetik, hogy az Északi áramlat 2. gázvezetéket ne helyezzék üzembe, függetlenül attól, hogy az megfelel-e az uniós gázirányelv előírásainak.

Be kell tartani a tűzszüneti megállapodást

A Parlament Oroszországot és a kelet-ukrajnai, oroszok által támogatott szeparatistákat a tűzszüneti megállapodások betartására buzdítja. A képviselők emellett felszólítják Oroszországot, hogy vegyen konstruktív módon részt az ún. normanidai négyek csoportban (Németország, Oroszország, Ukrajna és Franciaország képviselői között) és a háromoldalú összekötő csoportban (Ukrajna, Oroszország, Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet) a Donyec-medencében zajló háború feloldásáról zajló párbeszédben, és hajtsa végre nemzetközi kötelezettségeit, különösen a minszki megállapodásokból és az ENSZ tengerjogi egyezményéből eredőeket.

A Parlament teljes mértékben támogatja Ukrajna nemzetközileg elismert határain belüli függetlenségét, szuverenitását és területi integritását.

A keddi vita magyar felszólalója

Bocskor Andrea (független)