Új bizottsági javaslatok az erdőirtás megállításáért, a fenntartható hulladékgazdálkodás megújításáért és a talajegészség biztosításáért

Európa

Az Európai Bizottság a mai napon három új kezdeményezést fogadott el, melyek ahhoz szükségesek, hogy az Európai Unió valóra váltsa az európai zöld megállapodásban foglaltakat.

Ami az első kezdeményezést illeti, a Bizottság új szabályok bevezetését javasolja annak érdekében, hogy visszaszorítsa az uniós piacok kiszolgálása céljából végzett erdőirtást. Másodsorban új szabályok elfogadását szorgalmazza, hogy megkönnyítse az Unión belüli hulladékszállítást. Ez egyrészt előmozdítja majd a körforgásos gazdaság kiépítését, másrészt pedig ellene hat annak, hogy az uniós országok illegálisan hulladékot szállítsanak nem uniós országokba, és rájuk hárítsák a hulladékgazdálkodással kapcsolatos kihívások kezelésének feladatát. Végezetül a Bizottság új talajvédelmi stratégiát is előterjeszt a mai napon, mely arra irányul, hogy 2050-re Európában mindenhol megfelelő talajvédelem valósuljon meg, továbbá helyreálljon a talajok egészsége és ellenálló képessége.

A ma bemutatott bizottsági javaslatok a körforgásos gazdaságra történő áttérést, a természet védelmét, valamint szigorúbb környezetvédelmi normák bevezetését hivatottak elősegíteni az Európai Unió határain belül és kívül egyaránt.

A teljes sajtóközlemény