Daphne Caruana Galizia újságírói díj: kiírta a pályázatot az Európai Parlament

Európa

Az Európai Parlament június 22-én pályázatot hirdetett újságírók számára a Daphne Caruana Galizia újságírói díj hivatalosan elindított, új weboldalán.

  • A Parlament ezentúl minden évben díjjal jutalmazza az uniós alapértékeket képviselő és védő kivételes újságírói munkát.
  • A győztest a sajtó és a civil társadalom képviselőiből álló, független zsűri választja majd ki.
  • A 20 ezer euróval járó díj ünnepélyes átadására október közepén, Daphne Caruana Galizia halálának évfordulóján kerül majd sor.

A díjjal a Parlament a kiemelkedő újságírói teljesítményt kívánja elismerni. A díjat évente ítélik oda olyan újságíróknak, akik munkájukon keresztül az európai alapértékekért és alapelvekért, így például az emberi méltóságért, a szabadságért, a demokráciáért, az egyenlőségért, a jogállamiságért vagy az emberi jogokért állnak ki.

A díjra állampolgárságtól függetlenül minden hivatásos újságíró és bármilyen szakmai csoportosulás pályázhat. Pályaműként olyan oknyomozó anyagot kell benyújtani, amely a 27 uniós tagállam egyikében már megjelent a sajtóban vagy más médiában.

A nyertest a sajtó és a civil társadalom, valamint a főbb újságíró-szervezetek képviselőiből álló, független páneurópai zsűri fogja kiválasztani. Az ünnepélyes díjátadás minden évben Daphne Caruana Galizia meggyilkolásának évfordulója, október 16-a körül lesz. Idén egy csütörtöki napon, október 14-én, az Európai Parlament épületében kerül sor az eseményre.

Az elismerés és a 20 ezer eurós pénzdíj üzenetet közvetít: azt mutatja, hogy Parlament elkötelezetten támogatja a tényfeltáró újságírást, és fontosnak tartja a szabad sajtót. Egy 2018 májusában elfogadott állásfoglalásban a képviselők arra kérték a tagállamokat, hogy megfelelő közfinanszírozással segítsék érvényesülni a média sokszínűségét, függetlenségét és szabadságát.

Pályázni kizárólag online lehet, a https://daphnejournalismprize.eu/ weboldalon.

Ki volt Daphne Caruana Galizia?

A máltai újságírónő, blogger, korrupcióellenes aktivista főként korrupciós ügyekről, pénzmosásról, szervezett bűnözésről, a máltai állampolgársági papírok adás-vételéről és a kormány Panama-iratokhoz fűződő viszonyáról tudósította a nyilvánosságot. Folyamatos zaklatásnak volt kitéve, többen megfenyegették, mígnem 2017. október 16-án egy autóba rejtett pokolgép oltotta ki az életét. A máltai hatóságok nyomozása az ügyben óriási felháborodást keltett, és végül Joseph Muscat miniszterelnök lemondásához vezetett. A súlyos mulasztások miatt a Parlament 2019 decemberében felkérte az Európai Bizottságot, hogy saját hatáskörében tegyen lépéseket.

A Daphne Caruana Galizia díjjal az uniós értékekért kiálló, minőségi újságírást ismerik el © AFP/STRINGER

A Daphne Caruana Galizia újságírói díj titkársága

info@daphnejournalismprize.eu

Írisz Ingatlanok

Debrecen, Rákóczi utca

63 m2-es lakás kiadó
300 000 Ft

Debrecen, Diószegi útca

8 546 m2-es ipari ingatlan eladó
128 190 000 Ft

Debrecen, Diószegi útca - Ipari terület eladó a József Attila telepen

6 799 m2-es ipari ingatlan eladó
101 985 000 Ft

Debrecen, Diószegi út - Ipari telephely telek eladó

18 072 m2-es ipari ingatlan eladó
271 000 000 Ft