A Bizottság támogatja a munkahelyteremtést és a fenntartható növekedést célzó tagállami reformprojekteket

Európa

Az Európai Bizottság a mai napon 226 olyan projektet hagyott jóvá a 27 tagállamban, amelyek elő fogják segíteni a növekedést ösztönző nemzeti reformok kidolgozását és végrehajtását. Ezek a projektek a technikai támogatási eszköz keretében valósulnak meg, mely 2021-ben 102,6 millió eurós költségvetéssel rendelkezik. Az eszköz keretében nyújtott támogatás azt célozza, hogy a tagállamok képesek legyenek végrehajtani a fenntartható növekedéshez – a vállalkozások környezetének javításához, az egészségügyi rendszerek megszilárdításához, a szociális és az oktatási rendszerek megerősítéséhez, valamint a súlyos kihívásokkal és globális válságokkal szembeni ellenálló képesség fokozásához – szükséges reformokat.A technikai támogatási eszköz egyebek mellett olyan reformokat támogat, amelyeket a tagállamok a közigazgatás, a kormányzás, az adópolitika, az üzleti környezet, a pénzügyi szektor, a munkaerőpiac, az oktatási rendszerek, a szociális szolgáltatások, az egészségügy, a zöld átállás, valamint a digitális szolgáltatások terén kívánnak megvalósítani. Az eszköz ahhoz is technikai támogatást nyújthat a tagállamoknak, hogy elkészítsék és végrehajtsák helyreállítási és rezilienciaépítési terveiket, és így könnyebben juthassanak forráshoz az uniós helyreállítási alapból.

Magyarországon eddig 18 projektet támogatott a technikai támogatási eszköz elődje, a strukturálisreform-támogató program. A projektek a szakpolitikai területek széles körét átívelik, és többek között a zöld átállást és a körforgásos gazdaság kiépítését, a kkv-ágazat termelékenységének növelését, a finanszírozáshoz való hozzáférés javítását, valamint az egészségügyi alapellátás és a felsőoktatás továbbfejlesztését szolgálják. Az Európai Bizottság például olyan intézkedések kidolgozásához nyújtott Magyarországnak támogatást, amelyek csökkentik az adófizetőkre háruló költségeket az adókötelezettségeknek való megfeleléssel kapcsolatban. A Bizottság Magyarország arra irányuló erőfeszítéseit is támogatja, amelyek a felsőoktatási rendszer digitális átalakítására vonatkozó stratégiai keretrendszer felülvizsgálatát célozzák, és abban is segíti az országot, hogy megfelelő energiahatékonysági felújítási stratégiát dolgozzon ki az alacsony energiateljesítményű épületekre vonatkozóan.

A mostani kiválasztási fordulóban a Bizottság 10 magyarországi projektnek nyújt támogatást az új technikai támogatási eszköz keretében. Ezek a projektek a következő területeken fognak megvalósulni: fenntartható növekedés, méltányos adózás, a közigazgatás digitalizációja, egészségügyi ellátás, digitális felsőoktatás, a zöld közbeszerzés előmozdítása és a pénzügyi ágazat felügyelete. A Bizottság ezenfelül általános támogatást is nyújt majd Magyarországnak a nemzeti helyreállítási és rezilienciaépítési terv kidolgozásához és végrehajtásához.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.