Szankciók és emberi jogok: az emberi jogok megsértésének világszerte történő kezelését célzó európai keret felé

Európa

Ahogy Ursula von der Leyen elnök az Európai Unió helyzetéről szóló beszédében bejelentette, az Európai Bizottság és az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője a mai napon együttes javaslatot terjesztett elő az emberi jogok világszerte történő súlyos megsértése elleni korlátozó intézkedések (szankciók) végrehajtásáról szóló tanácsi rendeletre vonatkozóan.

A tanácsi rendeletre irányuló együttes javaslat egyike azon jogi aktusoknak, amelyekre a Tanácsnak szüksége van az új horizontális szankciórendszer létrehozásához. Az együttes javaslat kiegészíti a Josep Borrell főképviselő által javasolt tanácsi határozatot, amely – a Tanács általi elfogadását követően – létrehozza az EU globális emberi jogi szankciórendszerét.

Amint hatályba lép, az EU új globális emberi jogi szankciórendszere nagyobb rugalmasságot biztosít az EU számára ahhoz, hogy fellépjen azokkal szemben, akik világszerte súlyos emberi jogi jogsértésekért és visszaélésekért felelősek, függetlenül attól, hogy ezek hol fordulnak elő, és ki követi el őket. Az EU globális emberi jogi szankciórendszere várhatóan olyan intézkedéseket fog tartalmazni, mint például a vagyoni eszközök befagyasztása és a beutazási tilalmak. Ez utóbbit illetően az együttes javaslat első alkalommal biztosítaná a Bizottság számára a beutazási tilalmak végrehajtásának felügyeletét.

Az új rendszer nem váltja fel a meglévő, egy-egy földrajzi régióra vonatkozó szankciórendszereket, amelyek közül néhánynak az emberi jogok megsértése a tárgya – ilyen például a Szíriára, a Fehéroroszországra vagy a Venezuelára vonatkozó keret.

E javaslatok határozottan tükrözik az EU világszintű elkötelezettségét a demokrácia, a jogállamiság, az emberi jogok és a nemzetközi jog elveinek támogatása iránt. Válaszként szolgálnak arra a politikai megállapodásra, amelyet az EU külügyminiszterei a Külügyek Tanácsának 2019. decemberi ülésén kötöttek egy ilyen rendszer létrehozásának előmozdítása érdekében.

Az EU globális emberi jogi szankciórendszere a főképviselő és a Bizottság által 2020 márciusában elfogadott közös közlemény részét képező, az emberi jogokra és a demokráciára vonatkozó cselekvési tervben (2020–2024) előirányzott, kulcsfontosságú feladat.

További lépések

A tanácsi rendeletre irányuló javaslatot a tagállamok a főképviselő tanácsi határozatra irányuló javaslatával párhuzamosan fogják megvitatni a Tanácsban.

A biztosi testület tagjai a következőképpen nyilatkoztak:

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke: „Ki kell állnunk az emberi jogokért és alapvető szabadságokért. Már régóta esedékes egy olyan uniós szankciórendszer, amely felelősségre vonja az emberi jogokkal való visszaélésért és az emberi jogok megsértéséért felelős személyeket. Bízunk benne, hogy a Tanács javaslatunk elfogadásával bizonyítani fogja, hogy támogatja a Bizottságot e célkitűzés megvalósításában.”

Josep Borrell, az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője és Európa globális szerepének erősítéséért felelős alelnök: „Az emberi jogokat világszerte támadások érik. Az EU új globális emberi jogi szankciórendszere hatékony eszköz lesz a világszerte elkövetett emberi jogi jogsértésekért és visszaélésekért felelős személyek felelősségre vonásához. Nemcsak arra biztosít lehetőséget Európa számára, hogy kiálljon értékei mellett, hanem arra is, hogy cselekedjen.”

Valdis Dombrovskis, az emberközpontú gazdaságért felelős ügyvezető alelnök: „Zéró toleranciát kívánunk alkalmazni azokkal szemben, akik bárhol a világon megsértik az emberi jogokat. A mai javaslatok széles körű lehetőségeket kínálnak arra, hogy fellépjünk az ilyen cselekedetek ellen, és kifejezik elkötelezettségünket aziránt, hogy megvédjük azokat az értékeket, amelyekben hiszünk.”

Mairead McGuinness, a pénzügyi stabilitásért, a pénzügyi szolgáltatásokért és a tőkepiaci unióért felelős biztos: „Ezek a javaslatok fontos lépést jelentenek az olyannyira szükséges szankciórendszer felé. Az emberi jogi szankciók hatékony és eredményes végrehajtásával az uniós országok biztosíthatják, hogy ne lehessen menekvésük azoknak, akik emberi fájdalmat és szenvedést okoznak. Amint a Tanács elfogadja a rendszert, a Bizottság határozottan támogatni fogja ezeket az erőfeszítéseket.”